Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Виплати ВПО отримуватиме ще одна категорія українців: кого торкнеться

У Міністерстві соціальної політики пояснили, хто з українців зможе пів року отримувати виплати ВПО

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Виплати ВПО надаватимуть ще одній категорії українців

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні грошова допомога для внутрішньо переміщених осіб доступна навіть тим родинам, у складі яких є непрацюючі особи працездатного віку. Але цим людям все ж потрібно знайти роботу або стати на облік як безробітні.

Про це повідомили у пресслужбі Міністерства соціальної політики.

Зазначається, що раніше виплати не призначалися малозабезпеченим родинам, якщо працездатна особа не працювала, чи за неї не сплачувався Єдиний соціальний внесок (ЄСВ) впродовж попередніх трьох місяців перед тим, як родина звернулася за оформленням виплат. Однак Кабінет міністрів скасував цю умову.

"Фактично родинами ВПО, які перемістились і внаслідок переміщення втратили роботу, а також родини вимушених українських мігрантів, які повертаються з-за кордону після тривалого перебування там, були позбавлені можливості отримувати державну допомогу", — розповіли у міністерстві.

Тож тепер допомогу призначатимуть на шість місяців українським родинам:

  • які повернулись в Україну після тривалого (понад 90 днів поспіль) перебування за кордоном, навіть якщо в таких родинах є працездатні непрацюючі особи, які не сплачували ЄСВ;
  • з внутрішньо переміщеними особами, які внаслідок переміщення не працювали або не сплачували ЄСВ.

Тим часом держава хоче сприяти тому, аби громадяни України швидше поверталися додому після свого від'їзду за кордон через повномасштабне вторгнення Росії. Тому, як зазначили у Мінсоці, виплати допомоги для малозабезпечених поєднується з інструментами стимулювання до працевлаштування.

Наприклад, якщо у складі родин ВПО чи мігрантів, які повертаються, є працездатні особи, які не працюють, то вони повинні впродовж трьох місяців після того, як оформлять державну грошову допомогу, сприяти своїй економічній самостійності – працевлаштуватись або стати на облік в Державному центрі зайнятості.

Це потрібно для того, аби фахівці Центру допомогли людям з пошуком роботи чи, якщо потрібно, посприяли у перенавчанні та перекваліфікації.

Скільки ВПО в Україні

Станом на кінець січня, за інформацією віцепрем'єр-міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук, в Україні є майже п'ять мільйонів внутрішніх переселенців, з яких 2,5 мільйона щомісяця отримують державні виплати. При цьому кількість ВПО не є сталою, оскільки зазнає постійних змін через міграцію населення.

Раніше ми розповідали, хто з українців отримуватиме виплати ВПО з 1 березня. Також ми писали, що в Україні діє нова допомога для жителів 24 областей.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.