Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

НБУ випустив у продаж нову пам’ятну монету – скільки коштує і де купити (фото)

Наприкінці жовтня українцям презентували монету зі срібла, приурочивши випуск до Дня української мови та писемності

Фото: НБУ/Flickr, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть купити нову монету з нейзильберу від НБУ

Фото: НБУ/Flickr, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

29 листопада Національний банк України оголосив про початок реалізації пам’ятної монети "Українська мова". Нумізматична продукція виготовлена з нейзильберу та продається в онлайн-магазині НБУ. Монета має номінал 5 гривень, але коштує дорожче.

Про це повідомила пресслужба регулятора.

Спершу Національний банк презентував срібний виріб, приурочивши випуск до Дня української мови та писемності 27 жовтня. Відсьогодні українцям доступні монети з нейзильберу в сувенірному пакуванні.

В магазині НБУ їх продають за 135 грн, але тираж дуже швидко розкуповують. Всього світ побачать до 75 000 штук. Дизайн майже не відрізняється від срібного аналогу:

  • на аверсі – стилізована українська літера "Ї", на якій сидить соловейко, і текстура з контурів літер абетки, що асоціюється з гніздом і родинним затишком;
  • на реверсі – композиція з українських літер, які складають вислів "наша мова України".

Як зауважили в НБУ, мову не можна назвати лише засобом спілкування, адже вона є носієм величезної культурної спадщини народів і частиною генетичного коду. Важливість мови дуже чітко окреслилася в час повномасштабної війни, коли українська перетворилася на символ свободи і незалежності.

Монета з нейзильберу "Українська мова" від НБУ
Монета з нейзильберу "Українська мова" від НБУ
Фото: НБУ

Монета з символікою 2024 року

Раніше ми розповідали, що 24 листопада Національний банк презентував традиційну для себе пам’ятну монету з символікою прийдешнього року. За східним календарем 2024-й є роком Зеленого Дерев'яного Дракона. Але, враховуючи ситуацію в Україні, регулятор вирішив поєднати традиції з реальністю.

Разом із драконом і східним символізмом на монеті зображено шеврон Збройних сил України, що говорить про відзнаку героїзму та незламності наших захисників. Адже для українців наступний рік продовжиться у боротьбі з російськими окупантами за незалежність і свободу.

Монету продавали у сувенірній упаковці за 131 грн. Згодом асортимент магазину нумізматичної продукції НБУ поповнять новим випуском, оскільки перший розкупили за лічені години. Номінал – 5 гривень, матеріал – нейзильбер.

На аверсі викарбували 12 символів східного календаря та стилізований годинник, стрілка якого вказує на дракона. Реверс містить власне символ 2024 року плюс характерні для кожного сезону елементи, наприклад, сніжинки, гілки, плоди і квіти.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що НБУ випустив нову монету, присвячену визволенню Херсонщини. Також ми повідомляли, що розбагатіти завдяки монеті реально та розповідали, за яку копійку готові змагатися колекціонери.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.