Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

До халвінгу залишилося кілька місяців: як він вплине на курс біткоїна у 2024 році

Криптовалютний ринок готується до важливої події, яка може дати поштовх біткоїну для значного дорожчання

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Криптовалютний ринок готується до халвінгу у 2024 році

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Через кілька місяців може відбутися довгоочікувана подія, яка регулярно трапляється кожні чотири роки з моменту створення біткоїну – халвінг. Вона спровокує зміни на криптовалютному ринку, оскільки вдвічі зменшить нагороду майнерам за видобуток і дасть поштовх флагманській цифровій монеті до значного дорожчання.

Що таке халвінг і як він впливає на біткоїн, розповіли експерти інвестиційної платформи Bitpanda.

Як працює механізм халвінгу

Розробник біткоїна Сатоші Накамото встановив максимальну кількість монет, яку можна видобути – 21 мільйон. Щоб загальний обсяг пропозиції ніколи не перевищив цю цифру, запровадили механізм контролю. Коли вдається отримати кожні 210 000 блоків у блокчейні біткоїна, відбувається халвінг – системний захід, який автоматично зменшує кількість монет на половину та заодно урізає винагороду майнерам вдвічі.

Традиційно склалося, що процес настає раз на чотири роки, оскільки один блок додається приблизно кожні 10 хвилин. У 2024 році халвінг припадає на квітень, тому учасники криптовалютного ринку жваво готуються до події.

Хронологія халвінгу та вплив на курс біткоїна

1. Перший відбувся 28 листопада 2012 року, тоді нагорода за створення блоку зменшилася з 50 до 25 біткоїнів, а приблизно через шість місяців вартість монети піднялася з 12 до 130 доларів.

2. Другий припав на 9 липня 2016 року: винагорода спала до 12,5 біткоїна, курс виріс з 660 до 900 доларів станом на січень 2017 року.

3. Третій стався 11 травня 2020 року: нагорода склала 6,25 біткоїна, вартість піднялася з 8 600 до 15 700 доларів у листопаді.

Тож очевидно, що халвінг є трампліном для курсу флагманської криптовалюти. Зазвичай стрибок ціни відбувається не одразу, а в період перших шести місяців. За прогнозом Standard Chartered Bank, очікується, що до кінця наступного року вартість біткоїна виросте до рекордних 100 000 доларів. Станом на 21 грудня цифровий актив коштує 44 000 доларів.

Коливання курсу біткоїна за 2023 рік
Коливання курсу біткоїна за 2023 рік
Фото: Coin Market Cap

Навіщо ввели халвінг для біткоїна

Існує кілька ключових причин, які дають розуміння впливу цього механізму на весь ринок загалом і біткоїн зокрема:

  • контроль та уникнення інфляції, забезпечення довгострокової стабільності активу;
  • стимулювання попиту на криптовалюту;
  • заохочення майнерів зберігати токени з розрахунку, що вартість невдовзі виросте;
  • створення дефіциту на ринку, щоб спровокувати затребуваність;
  • підвищення ефективності видобутку за рахунок встановлення потужнішого обладнання;
  • збільшення конкуренції.

Варто зауважити, що період перед халвінгом провокує багатьох інвесторів вкладати кошти в біткоїн. Але сфера віртуальних активів є дуже ризикованою з огляду на непередбачуваність ринку та постійні коливання цін. Не варто робити необдумані інвестиції, інакше існує ризик втратити заощадження. Бажано регулярно слідкувати за актуальними новинами та не гнатися сліпо за заробітком.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що вперше з 2022 року курс біткоїна продемонстрував різкий ріст. Також ми повідомляли, що прийшов час витрачати біткоїни та розповідали, чи можна купити подарунок за крипту в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.