Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Новий доларовий максимум: Нацбанк розрахував офіційний курс на 21 грудня

Регулятор почав стабільно підвищувати показники з середини листопада, через що відбулися відчутні зміни на готівковому ринку

Фото: НБУ/Flickr, Pexels. Колаж: Pro Гроші

НБУ знову підвищив офіційний курс гривні до долара

Фото: НБУ/Flickr, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Національний банк України вкотре розрахував офіційний курс гривні до американського долара. Станом на четвер, 21 грудня, валюта подорожчає на 23 копійки. Це новий максимум, відколи регулятор скасував режим фіксованого курсу.

Дані опубліковані на сайті НБУ.

На валютному ринку відбуваються постійні коливання, але стратегія Нацбанку дозволяє уникнути різких змін і втримувати курс на доцільному рівні. Втім уже тривалий час американська валюта дорожчає. Це почалося 27 листопада, відтоді показник піднявся на півтори гривні – з 36 грн/дол.

НБУ розрахував офіційний курс станом на 21 грудня – 37,5516 грн за 1 долар (+0,2311 грн). Постає питання, скільки ще часу регулятор буде вдаватися до змін та коли зупиниться. Існують думки, що Національний банк прагне досягти значення курсу долара, закладеного в державному бюджеті на 2024 рік. Нагадаємо, це 41,4 грн/дол.

Коливання офіційного курсу гривні до долара
Коливання офіційного курсу гривні до долара
Фото: НБУ

Що стосується обмінників, то українці можуть купити валюту в середньому за 38,10грн/дол., а продати – за 37,94 грн/дол. На чорному ринку ситуація майже ідентична, лише курс купівлі вищий на 4 копійки. Банківські установи також оновили показники в бік підвищення: середній курс купівлі становить 37,40 грн/дол., продажу – 37,90 грн/дол.

Що в НБУ кажуть про валютні зміни

За словами голови Національного банку України Андрія Пишного, немає нічого дивного в коливанні курсів. Звісно, коли працював фіксований режим, тренди не діяли, але після запровадження гнучкого з’явилася притаманна для ринку сезонність. Іншими словами, наразі спостерігається звичний довоєнний процес, коли пора року диктує свої правила.

"Відбувається засвоєння тих витрат, які протягом року, можливо, накопичувалися, і які не встигали реалізувати. Але це звичний процес, якого прагнув НБУ, переходячи до керованої гнучкості курсу", – пояснив Пишний.

Це означає, що хвилюватися не потрібно, оскільки навіть перетин психологічної позначки в 37 грн не спровокує негативний тренд. Дійсно, восени наші громадяни бачили, як укріплюється національна валюта. А вже взимку змістився баланс попиту та пропозиції, що призвело до зростання показників.

Експерти рекомендують українцям не поспішати з обміном доларів або євро в грудні. Якщо мова про додатковий заробіток на різниці курсів, то краще залишити спроби на січень. Бо швидше за все, валюта на початку наступного року буде або дорожчати, або залишиться на поточному рівні. Тобто є резон приберегти заощадження та почати "грати" на коливаннях згодом, коли потенційний дохід буде вигіднішим.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що долар не зупинити і розповідали, який курс встановили в обмінниках та на чорному ринку. Також ми повідомляли, що курсова нестабільність в Україні прогресує.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.