Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Долар не зупинити? Який курс встановили в обмінниках та на чорному ринку

Вартість іноземної валюти на офіційному рівні продовжила зростати, що позначилося на готівковому ринку

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні подорожчав долар

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні курс долара продовжує зростати. Це відбувається як на офіційному рівні, так і на готівковому ринку. Така ситуація на валютному ринку прикувала увагу багатьох людей, навіть тих, хто не планує здійснювати обмін валют.

Редакція сайту Pro Гроші пропонує дізнатися, як змінився курс долара 20 грудня. Для цього ми використали дані сайту Національного банку України (НБУ).

Який курс долара встановив НБУ

Регулятор продовжив дотримуватися плану з підвищення вартості іноземної валюти. На цей раз Нацбанк скоригував курс долара на рівні 37,32 гривні за 1 долар. Тобто за день офіційна ціна американської валюти зросла на 13 копійок.

Що відбулося з доларом на готівковому ринку

В обмінних пунктах та на чорному ринку курс долара також змінив свої позиції, але в різні напрямки. Так, в обмінниках вартість іноземної валюти другий день зростає. Сьогодні, 20 грудня, українцям пропонують такі курсові показники:

  • купівля – 37,78 гривні за долар (+0,11);
  • продаж – 37,90 гривень за долар (+0,13).

На чорному ринку відбулися зміни у бік зниження вартості американського долара. При цьому приватні особи встановили новий курс лише у продажі іноземної валюти, а курс купівлі залишився незмінним:

  • купівля – 37,90 гривень за долар (0,00);
  • продаж – 37,90 гривень за долар (-0,02).

Зверніть увагу, що сьогодні на чорному ринку можна здійснити валютну операцію за однаковою ціною. Це означає, що ви нічого не втратите, при продажі або купівлі доларів.

Що вливатиме на курс долара цього тижня

Минулого тижня український валютний ринок здивував несподіваними коливаннями. 14 грудня став історичним, адже Національний банк України вперше встановив офіційний курс долара вище 37 гривень. Готівковий ринок та банки також відзначилися подорожчанням іноземної валюти, привертаючи увагу громадськості до подальших перспектив. Тому редакція сайту Pro Гроші звернулася до доктора економічних наук Олексія Плотнікова, щоб дізнатися, які фактори впливатимуть на курс долара цього тижня.

Плотніков вказав, що на валютний ринок впливатимуть зовнішні фінансові надходження. Він вважає, що фінансування від Європейського Союзу може реалізуватися у січні 2024 року, а також сподівається на позитивне рішення від США, які мають виділити 63 млрд доларів допомоги, включаючи 11 млрд для України.

Щодо можливих коливань курсу долара, економіст вважає, що не варто очікувати різких змін. Хоча курс перетнув 37 гривень, зростання не є значущим і обмежується кількома копійками. Плотніков не передбачає значущих турбулентностей, оскільки надзвичайних подій наступного тижня не передбачається.

Раніше ми дізналися в економіста, чи варто обмінювати іноземну валюту перед новорічними святами. Також пропонуємо дізнатися, як Нацбанк відреагував на валютні зміни. Більше про курс долара читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.