Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Ощадбанк блокує картки ухилянтам? Чи дійсно українці можуть залишитися без грошей

В соціальних мережах активно поширюються фотографії з повідомленнями про блокування банківських рахунків

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В мережі поширюється новий фейк про блокування карток Ощадбанку

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Російська пропаганда активізувалася на тлі скандального законопроєкту про мобілізацію в Україні. В соціальних мережах почали ширитися публікації щодо блокування банківських карток Ощадбанк для ухилянтів.

Про це свідчать фотографії в соціальних мережах.

Інформація поширюється у вигляді зображення sms-повідомлення, яке нібито надійшло від фінансового установи. І, на перший погляд, це дійсно повідомлення від банку, яке інформує клієнта про блокування його картки через неявку до Територіального центру комплектування (ТЦК).

"Ваша картка заблокована через неявку в ТЦК. Більше інформації ви можете дізнатися в ТЦК, в якому стоїте на обліку. З повагою, Ощадбанк", – йдеться в повідомленні.

Пропагандисти поширили новий фейк
Пропагандисти поширили новий фейк
Фото: скриншот

Проте, насправді це один з безлічі фейків, що намагаються викликати паніку та недовіру до банківської системи. Ця інформація спочатку поширювалася в анонімних Telegram-каналах. Після цього фото з повідомленнями активно публікували в проросійських групах на Facebook.

Журналісти StopFake, аби перевірити дійсність цього факту звернулися до пресслужби Ощадбанку. На запитання, чи дійсно поширена інформація правдива, представник фінустанови Леонід Зябрев відповів, що це неправда.

"Підтверджую, що це фейк – Ощадбанк подібні оголошення не розсилає", – зазначається в повідомлені.

Важливо зазначити, що блокування рахунків за ухилення від призову є неможливим, адже для цього немає юридичних підстав. Законодавство передбачає тільки адміністративні та кримінальні покарання за порушення процедури мобілізації.

Будьте уважні, оскільки пропагандисти мають намір поширювати неправдиву інформацію з метою дискредитувати мобілізаційний процес в Україні. Так вони викликають паніку серед населення та недовіру до дій влади.

Чи буде НБУ вводити фінансові обмеження для ухилянтів

У Національний банк України (НБУ) висловили готовність приєднатися до консультацій у Верховній Раді з питань фінансових норм законопроєкту про мобілізацію. Голова регулятора Андрій Пишний заявив про бажання провести конструктивний діалог і обговорення законопроєкту в парламенті, наголошуючи, що це сприятиме знаходженню оптимальних формулювань, які враховують інтереси всіх сторін і забезпечать ефективну реалізацію мобілізаційних заходів.

Раніше ми повідомляли, який фейк поширюють пропагандистські ЗМІ. Також пропонуємо дізнатися, який фейк про українців публікують за кордоном.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.