Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Пенсійні виплати під загрозою – чому не варто залишати гроші на банківських картках

Заступниця голови Мінсоцполітики Дар'я Марчак розповіла про те, чим це може загрожувати надалі

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Люди можуть втратити всі гроші

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Українські пенсіонери повинні, якщо є така можливість, одразу знімати гроші з банківських карток, які вони отримують щомісячно. У випадку, якщо вони цього не робитимуть, то ризикують взагалі залишитися без виплат.

Про це повідомила заступниця голови Мінсоцполітики Дар'я Марчак в ефірі телемарафону.

Втрата грошей

Пенсійна картка не підходить для зберігання заощаджень. У такому випадку краще оформити окремий депозитний рахунок. Виходить, якщо ви не знімаєте зі своєї пенсійної карти гроші, то через певний період ПФУ взагалі припиняє нарахування виплат. Пенсію можна втратити, якщо протягом півроку з рахунком нічого не відбувалося, а сам рахунок буде заблоковано.

Зверніть увагу, що це правило також поширюється на тих пенсіонерів, які одержують свої гроші безпосередньо через Укрпошту. Тобто, якщо протягом шести місяців ви жодного разу не прийшли по виплати, то нарахувань більше не буде.

Через відсутність активності на карті вважається, що людині більше не потрібні гроші, адже скоріше за все вона померла, переїхала в іншу країну тощо. А отже у такому випадку, виплати припиняються зовсім. За словами Марчак, це не означає, що людина не має прав на пенсію. Це означає, що пенсія акумулюється на рахунках Пенсійного фонду, але поки що не перераховується на картку людини.

"Коли людина відновлює можливість отримувати свої гроші, ці гроші її чекають. Чекають не більше трьох років, але станом на зараз цей строк для тих людей, які отримували пенсії на тимчасово окупованих з 24 лютого 2022 року територіях, поки не є актуальним", – додала перша заступниця міністра.

Шахрайські дії з рахунками

Наразі, за словами спікерки, існує досить багато випадків, коли аферисти крадуть кошти з карт пенсіонерів. Потім люди скаржаться на це у ПФУ та банки після чого зʼясовується, що гроші списані за покупки в магазинах чи в інших закладах, хоча власник згоди не давав. Тому не варто надовго залишати гроші на картці, адже ними можуть заволодіти шахраї.

Як українцям вберегтися від шахраїв

Щоб вберегтися від аферистів, ось декілька порад, які вам точно допоможуть:

  • Будьте пильні. Уважно вивчайте будь-які пропозиції або пропозиції, які здаються надто добрими, щоб бути правдою.

  • Перевіряйте інформацію. Перш ніж робити будь-які фінансові або особисті транзакції, перевіряйте ідентифікаційні дані, репутацію компаній та іншу доступну інформацію.

  • Не діліться особистою інформацією. Уникайте надавати особисту або фінансову інформацію невідомим або ненадійним джерелам, особливо через електронні повідомлення або телефонні дзвінки.

  • Довіряйте своїм інстинктам. Якщо щось здається підозрілим або неправдивим, не соромтеся перевіряти додатково або звертатися за допомогою до експертів.

Загалом, застосування здорового глузду, обачності та основних заходів безпеки допоможе вам захистити себе від шахраїв.

Раніше ми писали, як пенсіонери можуть самостійно вплинути на розмір своїх виплат, а також як змінились виплати пенсіонерам, які продовжують працювати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.