Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Українці можуть вплинути на розмір пенсії: як збільшити виплати на 54%

Розповідаємо, як пенсіонери можуть самостійно вплинути на розмір своїх виплат та на скільки можна збільшити пенсію

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Пізній вихід на пенсію

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Попри війну українці продовжують отримувати більшість соціальних виплат, більшість з яких навіть підвищують, лише торік громадянам тричі збільшували пенсії. У 2024 році виплати також будуть переглядати, але українці мають можливість і самостійно підвищити свої виплати.

Про це розповіла начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області Наталія Рад.

За словами чиновниці, законодавством передбачені певні норми, які стимулюють громадян до пізнішого виходу на пенсію, але реалізувати своє право на призначення пенсії за віком — це особиста справа кожної людини. Таке рішення громадянин приймає самостійно, відповідно до своїх бажань та потреб.

"Тим, хто отримав право на пенсію за віком відповідно до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", але після досягнення пенсійного віку виявив бажання працювати та отримувати пенсію пізніше, пенсія за віком призначається з урахуванням набутого страхового стажу на день звернення за призначенням пенсії", — повідомила Наталія Рад.

Як впливає пізній вихід на пенсію на її розмір

Залежно від періоду відстрочки виходу на пенсію за віком, її основний розмір збільшується:

на 0,75% – за кожен повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, наступного за місяцем досягнення пенсійного віку, у разі відстрочення виходу на пенсію терміном понад 60 місяців;

на 0,5% – за кожний повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, наступного за місяцем досягнення пенсійного віку, у разі відстрочення виходу на пенсію терміном до 60 місяців.

"Для збільшення враховуються лише повні місяці роботи: підвищення розміру пенсії за неповний місяць страхового стажу не здійснюється", — наголосила чиновниця.

Відповідно, якщо громадянин вирішить вийти на пенсію пізніше, але цей період буде меншим за 60 місяців, то за повний рік такої відстрочки людина отримає надбавку до пенсії у розмірі 6%, а за два роки пізнішого виходу на пенсію — 12 %. Водночас за шість повних років відстрочки основний розмір пенсії збільшиться уже на 54%.

Раніше ми писали, як збільшення прожиткового мінімуму вплинуло на пенсії та інші соціальні виплати українців, а також як пенсіонерам пройти процедуру фізичної ідентифікації через відеоконференцію.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.