Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Пенсія для українців за кордоном: як дистанційно відновити виплати

Розповідаємо, як українці, які виїхали за кордон можуть дистанційно оформити або відновити свої пенсійні виплати

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Пенсії для біженців з України

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Через військові дії багато українців були вимушені покинути країну то отримали притулок в сусідніх державах. Інколи, у деяких громадян України за кордоном, виникає необхідність оформити або відновити пенсію.

Про те, як відновити пенсійні виплати українцям за кордоном, розповідає редакція сайту Pro Гроші.

Законодавством України передбачено, що виплати пенсій припиняються, якщо людина не отримувала призначені виплати протягом 6 місяців. Для того, щоб пенсію продовжили нараховувати, необхідно особисто звернутися до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду з відповідною заявою та надати документи, що засвідчують особу.

Також, на час дії воєнного стану, законодавством передбачено, що пенсіонер, який перебуває за кордоном, отримав там тимчасовий захист або статус біженця, може відправити заяву про відновлення пенсійних виплат та решту документів до будь-якого територіального органу ПФУ поштою.

Окрім заяви про відновлення пенсійних виплат громадяни, які тимчасово проживають за кордоном, повинні надати такі документи:

  • копію паспорта громадянина України;
  • оригінал документа про посвідчення факту, що фізична особа є живою;
  • копії документів про отримання тимчасового захисту або статусу біженця та реєстрацію їх місця тимчасового проживання чи перебування за кордоном, засвідчені дипломатичним представництвом або консульською установою України або нотаріально.

Виплата пенсій відновиться протягом 10 днів після того, як територіальний орган Пенсійного фонду ухвалить відповідне рішення на основі з'ясування обставин та наявності умов для відновлення.

Як оформити пенсію за кордоном

Українці можуть оформити пенсію дистанційно, без особистого візиту до Пенсійного фонду, через портал електронних послуг установи. Для цього потрібно:

  • зайти на Портал ПФУ;
  • авторизуватися на за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП);
  • обрати вкладку "Заява на призначення пенсії";
  • заповнити атрибути заяви на призначення пенсії (персональні, адресні дані, дані документів, що посвідчують особу, контактні дані тощо);
  • дати відповіді на питання анкети-опитування для призначення документів, скановані копії яких необхідно надати.

Після цього необхідно прикріпити сканкопії необхідних документів, підписати сформовану заяву за допомогою кваліфікованого електронного підпису та відправити її до Пенсійного фонду України.

Раніше ми писали, як пенсіонери можуть самостійно вплинути на розмір своїх виплат, а також як змінились виплати пенсіонерам, які продовжують працювати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.