Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Податковій відкриють важливу інформацію про українців — що зміниться для кожного

Розповідаємо, які зміни для громадян готує український уряд та коли розпочне їх впроваджувати

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro ГрошІ

Які нові повноваження отримає податкова до 2030 року

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro ГрошІ

Державна податкова служба може отримати додаткові повноваження. Завдяки цьому податківці зможуть відстежувати рух коштів на банківських рахунках громадян, які сплачують податки.

Відповідна умова з'явилася у Національній стратегії доходів, яку 27 грудня прийняв Кабмін України.

У документі зазначається, що зміни дозволять посилити аналітичну складову в роботі податкової. Також з'являться нові сервіси для сумлінних платників податків. Також планується, що країна перейде на прогресивну шкалу ставок оподаткування. Передбачається, що усі ці зміни відбуватимуться поетапно до 2030 року.

"Зазначена інформація є достатньо чутливою, як для підвищення ефективності роботи контролюючих органів, так і для платників податків з точки зору безпеки їхнього бізнесу, у тому числі захисту комерційної таємниці та взагалі персональних даних", – йдеться у документі.

Водночас в уряді кажуть, що перед тим, як надати розширені повноваження податківцям та дозволити їм відстежувати рух коштів на банківських рахунках громадян, потрібно відновити довіру суспільства до роботи податкових органів. Для цього держава хоче докорінно змінити правила та принципи роботи контролюючих органів.

Так, наприклад, в єдиній інформаційно-комунікаційній системі системи управління державними фінансами з'явиться окремий захищений контур, з кодуванням (декодуванням) відкритих на сьогодні персональних ідентифікаторів платників податків.

"У 2024 році відбудуться зміни у Стратегії Мінфіну в частині її узгодження з Національною стратегією доходів щодо використання даних та доступу до інформації про обсяг та обіг коштів платників податків на їх рахунках у банках із застосуванням підходів з кодуванням (декодуванням) відкритих на сьогодні персональних ідентифікаторів платників податків", — вказано у документі.

Які доходи українцям потрібно обов'язково декларувати

Віднедавна деяких громадян України знову зобов'язали звітувати перед державою про отриманий дохід. Однак є доходи, які можна не декларувати. Це стосується:

  • коштів, отриманих від іноземних держав (тобто виплати, які громадяни отримували за кордоном після від'їзду з України через повномасштабну війну), крім грошей, які людям надавала Росія;
  • коштів, які були виплачені міжнародними організаціями (наприклад від Всесвітньої продовольчої програми ООН, Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, ЮНІСЕФ, Місії Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні тощо).

При цьому декларувати потрібно отриману від українського уряду грошову допомогу.

Раніше ми писали про новий додаток для ФОПів та чому він корисний для підприємців. Ще ми пояснювали, кого перевірятиме податкова у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.