Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Українці можуть залишитися без рахунків: за які транзакції може покарати банк

Аналітики розповіли про деякі фінансові операції, які можуть призвести до блокування банківського рахунку

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українцям все частіше почали блокувати банківські рахунки

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці часто стикаються з такою проблемою, як блокування банківських рахунків. При цьому фінансові установи здійснюють це без попереджень. Зазвичай представники банків аргументують це рішення так: біло виявлено підозрілі фінансові операції.

Про це йдеться у матеріалі OBOZ.UA.

За порушення правил фінансового моніторингу в Україні рахунки блокують усі банки, ініціюючи перевірку транзакцій та класифікуючи їх як "ризиковані". Навіть здійснення криптовалютних операцій може призвести до блокування рахунків, особливо якщо гроші отримані з рахунку, що використовувався шахраями. Крім того, під прицілом операцій опиняються ті, які включають великі суми готівки, а також транзакції осіб з публічною значущістю, таких як політики.

Фінансовий аналітик YouControl, д.е.н. Роман Корнилюк розповів, що банки мають право штрафувати клієнтів за порушення фінансового моніторингу. Він стверджує, що зростання кількості штрафів пов'язане з:

  • глобальними трендами зміцнення ролі фінансового моніторингу в діяльності банків;
  • збільшенням ролі держави в економіці;
  • підвищеним соціальним запитом на прозорість і підзвітність.

Керівниця юридичного департаменту YouControl Надія Чаленко наголошує, що картку можуть заблокувати навіть за неоновлені дані про себе, а також у випадках арешту виконавчою службою чи невиконання судових рішень.

Зокрема, особливу увагу слід приділяти таким випадкам:

  • онлайн-покупки на великі суми, особливо вночі;
  • зняття незвичайно великої суми готівки в регіоні, де клієнт зазвичай не перебуває;
  • отримання та виведення готівки великої суми на картку;
  • операції з криптовалютою чи іншими віртуальними активами на значну суму;
  • транзакції на великі суми, особливо понад 400 тис. гривень.

Чому ПриватБанк може заблокувати рахунок

Державний банк "ПриватБанк" знову привертає увагу через блокування карток та доступу до "Приват24" з підозрою у фінансових махінаціях. Клієнтка поскаржилася на відсутність повідомлень від банку та невдачі в спробах зв'язатися. Банк відзначає, що рахунок заблоковано через підозру у шахрайських операціях, а розблокування можливе лише за участю правоохоронних органів або суду.

Раніше ми повідомляли, яку дивну вимогу для оплати комуналки висунув ПриватБанк. Також ми писали, чому Ощадбанк щомісяця списує по 100 гривень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.