Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Податкова перевірятиме бізнес у 2024 році: до кого точно "прийдуть гості"

Компанії мають час на підготовку, оскільки вони точно знають, що до них навідається податкова інспекція

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У 2024 році податкова проведе понад 3 000 перевірок бізнесу

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні відновили планові документальні перевірки бізнесу на початку грудня поточного року. Державна податкова служба вже сформувала план-графік на 2024 рік, вказавши конкретні компанії, до яких навідаються представники контролюючого органу.

Деталі опублікували на офіційному сайті ДПС.

Відомо, що наступного року податківці перевірять діяльність3 242 платників. Для порівняння, на початку 2023 року план містив назви 4 014 підприємств і ФОПів. Представники бізнесу мають час на підготовку, оскільки повинні ознайомитися з графіком і дізнатися, в якому місяці запланований початок перевірки.

План складається з чотирьох розділів і налічує таку кількість платників податків:

  • розділи "Документальні планові перевірки платників податків – юридичних осіб" та "Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів" – 2 172 суб'єкти;
  • розділ "Документальні планові перевірки фізичних осіб" – 914 суб'єктів;
  • розділ "Документальні планові перевірки платників податків – юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти й своєчасності сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" – 156 суб'єктів.

Кого не торкнуться планові перевірки податкової

8 грудня набрав чинності закон про скасування мораторію на документальні перевірки бізнесу. Він розширив критерії відбору підприємців, але й залишив дійсною заборону для деяких суб’єктів. Наприклад, у 2024 році контролюючий орган точно не "прийде в гості" до:

  • платників єдиного податку 1 та 2 груп (мораторій діє до 1 грудня);
  • суб’єктів підприємницької діяльності, зареєстрованих на тимчасово окупованих територіях і в зонах активних/можливих бойових дій.

Що стосується фактичних перевірок за місцезнаходженням, то заборона також торкнулася бізнесу, який розташований у небезпечних регіонах і перебуває в тимчасовій окупації. З іншого боку, існують певні критерії, згідно яких підприємство підпадає під скасування обмежень. Зокрема, план-графік включає юридичних осіб, діяльність яких пов’язана зі сферою виробництва і продажу підакцизної продукції. Іншими словами, алкогольних виробів і сигарет.

Плюс перевірки не оминуть суб'єктів грального бізнесу та надавачів фінансових послуг. В законі прописані умови, задовольнивши які бізнес неодмінно стане об’єктом уваги контролюючого органу. Йдеться про показники за підсумками 2021 року: величину дебіторської заборгованості, рівень сплати податку на прибуток і ПДВ, річний заробіток, сукупні витрати компанії.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що податкова знайшла хитрий спосіб перевірки підприємців і розповідав, що вигадала для бізнесу. Також ми повідомляли, що ФОПи масово отримують листи з податкової, які попереджають підприємців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.