Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Поселяти будуть по-новому: як можуть змінити допомогу українцям за кордоном

Через великий наплив біженців закінчилися місця для безплатного розміщення, тож уряд країни вирішив розробити новий план

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Для українців в Ірландії хочуть побудувати модульні будинки

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ірландія надала прихисток тисячам українців, які тікали від повномасштабної війни. Близько 75 000 людей отримали державне житло, тобто можуть не платити за проживання. Але місць для розміщення більше немає, що змусило уряд Ірландії вдатися до нововведень.

Про це повідомило видання businesspost.ie.

На початку тижня Департамент інтеграції заявив, що закінчилися місця для біженців, яких поселяли у державні оселі в межах програми тимчасового захисту. Вільних номерів у готелях більше немає, а єдине, що можуть видати претендентам на житло, – це намети та спальні мішки.

Тому влада Ірландії розробила новий план поселення, який включає зведення модульних будинків для біженців з України. Тобто переселенці матимуть змогу скористатися "більш незалежним приватним розміщенням" замість того, щоб жити у готельних номерах.

Тому наразі вивчається інтерес приватних забудовників до долучення у масштабний проєкт. Будинки, скомпоновані у цілі житлові комплекси, розташовуватимуть в межах 5 кілометрів від місцевої інфраструктури, щоб біженці не втрачали зв'язок із цивілізацією. Поселення планують довготривале, з контрактом на 2 роки.

Приватні забудовними матимуть певні обов’язки та отримуватимуть пряму оплату від держави. На них покладатимуть відповідальність за:

  • експлуатацію будинків;
  • технічне обслуговування;
  • управління об'єктами;
  • соціальне забезпечення мешканців.

Станом на кінець 2023 року влада Ірландії розглядає варіанти ділянок, де в подальшому побудують житлові комплекси для біженців. Спершу нерухомість обслуговуватимуть на короткостроковій основі, але в майбутньому можлива реконструкція та модернізація залежно від актуальних вимог.

Українці в Ірландії зможуть повернутися додому

Програма тимчасового захисту передбачала, що українці, які мешкають у державному житлі, не мали права покидати територію Ірландії навіть на кілька днів. За це людей могли позбавити помешкання, враховуючи, що претендентів на місця дуже багато. Тобто відвідати родичів і друзів на Різдво та Новий рік було неможливо.

Втім Департамент у справах дітей, рівності, інвалідності, інтеграції та молоді змінив правила та дозволив українцям вільно подорожувати територією Ірландії та за кордон у період з 22 грудня по 5 січня. Ця поїздка не вплине на наявність безплатного житла, якщо тільки мешканці не порушать правила. Наприклад, залишаться поза межами населеного пункту довше.

Будь-які індивідуальні випадки слід узгоджувати з Департаментом завчасно. Якщо існує потреба продовжити термін виїзду, необхідно отримати спеціальний дозвіл. Без нього можете бути впевнені, що після повернення в Ірландію зустрінете у своєму житлі нових мешканців.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українцям за кордоном можуть послабити допомогу та розповідав, де і чому уріжуть виплати. Також ми повідомляли, що українські туристи платитимуть за вхід у популярне європейське місто.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.