Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

ПриватБанк не виконує наказ НБУ? Яку валюту українці не можуть обмінювати

Клієнт банківської установи поскаржився, що йому вже декілька разів відмовили в обміні іноземної валюти на гривні

Фото: Pro Гроші, Скриншот. Колаж: Pro Гроші

У ПриватБанку відмовляються обмінювати рублі

Фото: Pro Гроші, Скриншот. Колаж: Pro Гроші

Після початку повномасштабної війни в Україні було заборонено здійснювати валютні операції з білоруськими та російськими рублями. Тому, населення не мало можливостей зняти або обміняти їх на гривні. Проте, починаючи з 7 лютого 2024 року, Національний банк України (НБУ) зняв цю заборону, але, громадяни досі стикаються з проблемами обміну.

Про це свідчить скарга на ПриватБанк, опублікована на порталі "Мінфін".

Клієнт виразив своє незадоволення тим, що банк не вживає заходів для розблокування його карти та не проводить обмін російських рублів на гривні, навіть після численних звернень. Кожного разу він отримував відповідь за шаблоном, де йому казали "скоро буде".

"Але скоро це коли, місяць, два, три чи може банк зовсім відмовляється підкорятися постановами НБУ?Як я можу обміняти рублі у національну валюту України, гривні? Або як я можу створити заявку на обмін?", – написав користувач.

У відповідь на скаргу представники ПриватБанку вказали на обмеження, накладені Постановою № 23 Національного банку України від 25.02.2022. Згідно з цим документом, банки повинні забезпечити зберігання коштів в іноземній валюті, рівної сумі заблокованих коштів за санкціями.

Правила НБУ, що діють з лютого 2022 року, вимагають від банків зберігати заблоковані кошти до "дня закінчення терміну дії санкцій/скасування санкцій/стягнення таких коштів у дохід держави". Також введено заборону на валютні операції з використанням російських рублів та білоруських рублів, що створює додаткові труднощі для клієнтів, які намагаються обміняти свої валюти.

Що відомо про нові правила від НБУ

З 7 лютого в Україні відкрилася можливість обміну російських та білоруських рублів на гривню, про це свідчить постанова №17 Національного банку України. Обмін проводиться безготівково, однак кожен клієнт може скористатися цією послугою лише один раз. Нацбанк не гарантує подальших можливостей обміну та закликає громадян вчасно позбутися залишених рублів до 31 грудня 2024 року.

Раніше ми повідомляли, що клієнтам ПриватБанку стане ще простіше переказувати гроші з-за кордону. Також ми писали, що ПриватБанк запроваджує нововведення для бізнесу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.