Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Самбурська, Пренткович та інші: на яких блогерів НБУ націлив фінансовий моніторинг

Перевірки чекають блогерів-мільйонників та інфлюенсерів, погляди яких підтримує безліч українців

Фото: Instagram, скриншот. Колаж: Pro Гроші

Пренткович, Самбурську та інших блогерів перевірять фінмоніторингом

Фото: Instagram, скриншот. Колаж: Pro Гроші

В мережі з’явився список українських медійних осіб, які підпадають під пильну банківську перевірку. Анонімні джерела стверджують, що файл з іменами відомих блогерів розіслав НБУ, вимагаючи від фінансових установ здійснити ретельний моніторинг.

Про це повідомило видання "Страна" в Telegram.

За інформацією ЗМІ, Національний банк розіслав перелік із 171 блогером, даючи негласну вказівку задіяти стосовно осіб ручний фінмоніторинг. Тобто проаналізувати активність на рахунках і дослідити платіжні операції з метою виявлення підозрілих переказів. Як стверджує джерело, наразі невідомо, які саме банки отримали список з іменами, адже сама ситуація секретна.

"Це звичайний файл ексель, всього 171 особа, без чіткого припису на бланку НБУ – що і як робити. Все на словах, із зазначенням не розголошувати історію. Можу лише сказати, що деякі персоналії мають відношення до певних політиків та благодійних організацій", – зауважив анонімний співрозмовник із відомого українського банку.

Згодом ЗМІ оприлюднило імена блогерів, яких нібито збираються перевіряти. Серед них – чимало знаменитих інфлюенсерів з мільйонними аудиторіями, наприклад:

  • Тетяна Пренткович;
  • Анна Алхім;
  • Олег Машуковський;
  • Тетяна Самбурська;
  • Тетяна Парфільєва та інші.

Перелік блогерів, яких чекає посилений фінмоніторинг
Перелік блогерів, яких чекає посилений фінмоніторинг
Фото: Telgram

Як запевнило анонімне джерело, цього разі моніторинг здійснюватиме не система, як зазвичай, а живий спеціаліст. Він відстежуватиме зняття готівки і внесення коштів на картку, великі онлайн-покупки, регулярність платежів і надходжень, операції на значні суми. Причому не від 400 тисяч грн, а навіть 80-100 тисяч грн.

За словами інформатора, Національний банк буде заперечувати ситуацію, якщо список, який він намагався засекретити, оприлюднять. Оскільки фінансовий моніторинг повинен здійснюватися без виокремлення групи людей за професією чи іншими критеріями.

"За таке Нацбанк можуть звинуватити у дискримінації та нападках на певну групу громадян, та ще через їхню професійну діяльність", – додав співрозмовник.

9 лютого блогер Петро Заставний опублікував сторі в соціальній мережі Instagram і підтвердив, що отримав запит від НБУ стосовно фінмоніторингу. Але зауважив: у цьому немає нічого дивного та радикального, оскільки він особисто і його родина регулярно проходять банківські перевірки.

Блогер Петро Заставний підтвердив інформацію про моніторинг
Блогер Петро Заставний підтвердив інформацію про моніторинг
Фото: скриншот

Що таке фінмоніторинг і як відбувається

Традиційно кожного клієнта банку перевіряють в рамках фінансового моніторингу. Спершу установи вимагають актуалізувати персональні дані, тобто оновити наявну інформацію про роботу, доходи, стан сім’ї тощо. Це робиться особисто у відділенні чи за допомогою дистанційних засобів, як от мобільного додатку.

Як тільки дані будуть актуалізовані, система вмикає спеціальний алгоритм перевірки на підозрілість/ризиковість. Як стверджують в НБУ, моніторинг потрібен для запобігання легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, і попередження фінансування тероризму. Якщо людину запідозрять у неправомірних діях, рахунок заблокують до отримання підтверджувальних документів.

Часто банк розриває співпрацю з ненадійним клієнтом в односторонньому порядку, навіть якщо той надасть необхідні довідки про походження коштів. Саме тому жоден українець не прагне стати об’єктом фінансового моніторингу, адже це супроводжується чималими проблемами і втраченими нервами.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ПриватБанк може заблокувати картку за кількість транзакцій. Також ми повідомляли, що кредитний рейтинг можна виправити і розповідали, як українцям не псувати свою репутацію перед банками.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.