Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Індексація пенсій з 1 березня: на скільки піднімуть виплати українцям

Весна принесе надбавки деяким українцям, хоча не всі пенсіонери можуть розраховувати на результат індексації

Фото: УНІАН, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Пенсіонерам проіндексують пенсійні виплати на 8%

Фото: УНІАН, НБУ. Колаж: Pro Гроші

З 1 березня відбудеться планова індексація пенсійних виплат. Кабінет міністрів ухвалив рішення про показник, яким скорегують фінансове забезпечення деяких українців.

Деталі повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду.

За його словами, пенсії підвищать майже на 8%. В середньому громадяни отримуватимуть на 322 грн більше, тож розмір виплат становитиме 5 717 грн. До такого рішення вдалися, враховуючи інфляцію та розмір середньої заробітної плати станом на 2024 рік.

"Індексація торкнеться більше 10 мільйонів наших громадян: 9,5 млн цивільних пенсіонерів, майже 600 тисяч пенсіонерів силових відомств, майже 100 тисяч чорнобильців", – констатував Денис Шмигаль.

Мінімальна сума підвищення повинна становити 100 грн, а максимальна – 1 577 грн. Зауважимо, що зміни стосуватимуться пенсій, призначених до 2021 року. Говорячи про 2021-2023 роки, то збільшення також забезпечать, але всього на 100 грн.

Більше того, з 1 квітня автоматично перерахують виплати для 654 тисяч працюючих пенсіонерів з урахуванням оновленого страхового стажу. А в липні візьмуться за пенсії державних службовців, працівників органів місцевого самоврядування, депутатів і наукових співробітників.

Які надбавки належать українським пенсіонерам

Раніше ми розповідали, що окрім традиційної індексації існують інші можливості отримувати більші пенсійні виплати. Мова про перелік надбавок, передбачених законодавством для пенсіонерів:

  • кошти за самостійне виховання дітей – щомісячні суми в розмірі 150 грн;
  • доплати за понаднормовий стаж – плюс 1% за кожен повний рік страхового стажу понад визначений ліміт;
  • надбавка за звання "Почесного донора України" – плюс 10% від прожиткового мінімуму на одну особу.

Також пенсіонерам виплачують додаткові кошти в місяць, коли відзначається їхній день народження. Це передбачено для осіб, які досягти 70-річного віку. Причому кожні п’ять років суми доплат збільшуються. Наприклад, у період від 70 до 74 років людина отримує плюс 300 грн до розміру пенсії.

Після досягнення 75 років і до 79 років включно пенсіонери мають додаткові 456 грн. А від 80 років нараховують суму в розмірі 570 грн. Звертатися у Пенсійний фонд для затвердження виплат не потрібно, це здійснюється автоматично.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українці можуть втратити частину стажу та розповідав, як отримати пенсію у такому випадку. Також ми повідомляли, що деякі українці мають право раніше вийти на пенсію.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.