Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Скасують чи ні? В уряді поставили крапку щодо виплат переселенцям з 1 лютого

Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович розповіла, чи зміниться щось для внутрішніх переселенців взимку 2024 року

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Виплати переселенцям: хто отримуватиме допомогу після 1 лютого

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Внутрішньо переміщені особи, які оформили державну допомогу 1 серпня, з 1 лютого 2024 року мали б втратити право отримання грошових виплат на проживання. Однак уряд вирішив автоматично перепризначити надання фінансової підтримки усім переселенцям.

Про це заявила в етері телемарафону 24 січня міністерка соціальної політики Оксана Жолнович.

За її словами, відповідно до рішення Кабінету міністрів, українці отримуватимуть виплати до 1 березня 2024 року.

"Зважаючи, що є певні труднощі у людей, які є внутрішньо переміщеними, особливо в зимовий період знайти роботу, сприяти своїй зайнятості, а також врахувавши інші обставини, які можуть ускладнити їм по-новому перепризначити собі допомогу для ВПО, ще на місяць, абсолютно усім переселенцям продовжити чинні умови виплат", — сказала вона.

Міністерка також розповіла, що уряд змінює підходи щодо допомоги іншим родинам. Наприклад, після 1 березня виплати на проживання залишать за родинами, у яких один з батьків повинен постійно доглядати за дітьми до 14 років, оскільки сім'я живе на територіях, де навчання у школах чи садочках відбувається тільки онлайн.

"Щодо іншого з батьків ми висуваємо одну умову: якщо він не працює — звернутися до Служби зайнятості та отримати статус людини, яка шукає роботу. Тобто, сприяти своїй економічній самостійності", — зауважила Жолнович.

Також користуватимуться державною підтримкою й надалі:

  • родини, у складі яких є особи, які працевлаштувалися у 2023 році, але отримують невеликі доходи – менше за 9,4 тисячі гривень на кожного члена родини;
  • родини, які проживають в умовно безпечних територіях, але у дитячих садочках є дефіцит місць.
  • пенсіонери, які отримують пенсію меншу за 9 444 гривні;
  • люди з інвалідністю 1 і 2 групи.

"Ми гнучко підходимо до кожної категорії переселенців, враховуємо усі обставини. Разом з тим наголошуємо: усі, хто можуть працювати, повинні це робити", — підкреслила очільниця Міністерства соціальної політики.

Безплатне житло для переселенців: хто може отримати

Зараз безплатне житло строком на пів року надають пільговим категоріям переселенців, а саме:

  • діти-сироти;
  • багатодітні родини;
  • особи з інвалідністю;
  • пенсіонери.

Помешкання людям мають надати органи місцевого самоврядування. Громадяни, які проживатимуть у такому житлі, можуть сплачувати тільки за комунальні послуги.

Раніше ми розповідали, які пільги надають українським переселенцям. Також ми писали, чи позбавлять допомоги українців, яким вдалося працевлаштуватися.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.