Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Українці зможуть вигідно обміняти долари? Яких змін чекати на валютному ринку

Економіст радить населенню зберігати спокій та слідкувати за новинами щодо рішень США та Єврокомісії про допомогу Україні

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Фінансист розповів, що буде відбуватися з курсом долара наступного тижня

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні закінчується другий тиждень, як курс долара стрімко знижується. За останні п'ять днів, а саме з 15 по 19 січня, іноземна валюта в банках подешевшала на 50 копійок, а на офіційному рівні – на 13 копійок. Така тенденція викликає багато запитань, зокрема, що буде відбувати на валютному ринку наступного тижня.

Редакція сайту Pro Гроші запитала доктора економічних наук, професора та заслуженого економіста України Олексія Плотнікова, що буде відбуватися з курсом долара з 22 по 28 січня.

Чого чекати від валютного ринка наступного тижня


Фінансист Олексій Плотніков вважає, що протягом наступного тижня не будуть відбуватися надзвичайні події. Скоріш за все, українці спостерігатимуть за тенденціями, які були та раніше.

Наразі ми чекаємо рішення Конгресу США та Європейської комісії щодо надання допомоги Україні. Ці очікування не є чинниками, які можуть призвести до якихось надзвичайних подій для курсу долара.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Що буде відбуватися з попитом на долар


Однією з ключових точок в аналізі експерта є стан попиту та пропозиції на долар. За його словами, наразі не спостерігається великого додаткового попиту на долар, оскільки Національний банк України ефективно стримує будь-які спроби втручання в доларову масу.

Тому я в принципі прихильник того, що тенденції цього тижня плавно перейдуть в наступний. Тобто кардинальних змін протягом наступного тижня на валютному ринку очікувати не варто.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Що відбувається на валютному ринку


Фінансовий аналітик Вадим Коваленко розповів про поточну ситуацію на валютному ринку України та поділився своїми думками щодо факторів, які впливають на курс національної валюти. Згідно з його аналізом, хоча курс української гривні до іноземних валют стабілізувався, ситуація залишається складною.

Одним із ключових факторів, які впливають на стабільність гривні, є діяльність НБУ та сезонні фактори попиту. Однак негативними аспектами є:

  • велике сальдо торговельного балансу України за 2023 рік, яке становить 27,5 млрд доларів, що майже на 70% перевищує усі міжнародні резерви країни;
  • у разі будь-якого скорочення обсягів фінансування може призвести до подальшого послаблення гривні, оскільки НБУ не зможе витратити всі резерви на підтримку курсової стабільності;
  • неочевидною загрозою для української економіки є діяльність хуситів у Червоному морі. Це призводить до зростання цін, включаючи ціни в США, через збільшення витрат на логістику.

Національний банк України також знаходиться перед викликами. Якщо інфляція виявиться вищою за прогнози Федеральної резервної системи США (ФРС). У такому разі, регулятор не зможе знизити облікову ставку, що може негативно позначитися на бюджеті США.

Щодо позитивних новин, фінансист розповів про вихід українського "зернового коридору" на довоєнний рівень.

До кінця 2023 обсяги експорту вдалося відновити. І за грудень експорт агропродукції становив рекордні – 7,1 млн тонн. Будь-яке збільшення експорту дозволить зміцнити фінансову систему та зробити девальвацію гривні більш плавною, – зазначив Вадим Коваленко.

Також він розповів, що на готівковому валютному ринку відзначається зміцнення гривні до долара США (38,20 грн/дол.) та зниження до євро (41,74 грн/євро). Прогнозування динаміки котирувань буде залежати від новин із США та ЄС щодо фінансування, а також можливого блокування українських кордонів із сусідами ЄС.

Раніше ми запитали у фінансиста, яких змін чекати на валютному ринку до кінця зими. Також пропонуємо дізнатися, чи варто українцям чекати долар по 37 гривень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.