Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Різке зниження курсу – чи варто українцям чекати долар по 37 гривень

Тривале зниження курсу американської валюти породжує багато запитань, зокрема про повернення показників 2023 року

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Економіст розповів, чи можливе значне зниження курсу долара

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Український валютний ринок вже другий тиждень поспіль демонструє зниження курсу долара. Хоча до цього населення уважно спостерігало за постійним та доволі швидким зростанням. Такі зміни тенденцій викликають багато запитань, зокрема: чи повернеться долар до позначки у 37 гривень?

Щоб знайти відповідь на це питання, редакція сайту Pro Гроші звернулася за допомогою до доктора економічних наук, професора та заслуженого економіста України Олексія Плотнікова.

Чи варто чекати долар по 37 гривень


Згідно з думками фінансового експерта, українці вже не зможуть побачити курс долара в межах 37 гривні. Це пов'язано з тим, що Національний банк України (НБУ) вживатиме заходів для регулювання курсу іноземної валюти, утримуючи її під контролем. Тому коливання вартості буде як вгору, так і вниз.

"Тобто всі ці чинники під контролем регулятора і, думаю, він не допустить, щоб долар ані зміцнився так неочікувано, ані знецінився", – зазначив Олексій Плотніков.

Чому на валютному ринку відбувається зниження курсу долара


Багато експертів прогнозували та рекомендували населенню бути готовими до зростання курсу долара після Нового року. Ба більше, були чутки, що в перші дні 2024 року іноземна валюта дійде до позначки у 40 гривень.

І, в перші 9 днів дійсно спостерігалося значне подорожчання долара. Однак вже 10 січня американська валюта почала дешевшати. Послаблення долара відбувається вже другий тиждень.

Олексій Плотніков повідомив, що у цій ситуації не можна говорити саме про спад. Оскільки наразі курс долара становить 38 гривень, що є офіційним рівнем, встановленим Національним банком. Це вище, ніж було до Нового року, що вказує на збільшення готівкового курсу в обмінних пунктах та на чорному ринку.

"Є офіційний курс долара, який встановлюється Національним банком, і він більший, ніж це було до Нового року. Виходячи з цього показника відбувається збільшення й готівкового курсу: вартість долара в обмінних пунктах і на чорному ринку", – розповів Олексій Плотніков.

За словами експерта, Національний банк впроваджує заходи для послаблення гривні, але це відбувається поступово, без різкого стрибка. Ці заходи спрямовані на досягнення бюджетних параметрів на поточний рік, і банк використовує офіційний курс як інструмент регулювання готівкового курсу та курсу на чорному ринку.

Раніше ми повідомляли, що українські підприємці поділилися думками щодо майбутнього курсу долара. Також пропонуємо дізнатися, як російські атаки впливають на курс долара.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.