Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Українців чекають приємні зміни? Що відбуватиметься із зарплатою у 2024 році

Національний банк України спрогнозував ситуацію з рівнем заробітної плати та безробіттям на найближчі три роки

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні очікується зростання заробітних плат

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У 2024 році українці можуть очікувати приємні зміни у сфері реальної заробітної плати. Оскільки продовжиться позитивна тенденція у зростанні оплати праці (враховуючи інфляцію), яка розпочалася у попередньому році.

Про це свідчить "Інфляційний звіт" Національного банку України (січень 2024 року).

Як відбувається динаміка зростання реальної зарплати


Середня номінальна зарплата в Україні у 2023 році зросла на 17,1%, що свідчить про значний розвиток економіки. Зокрема, реальна оплата праці, яка враховує інфляційні процеси, зросла на 3,5%.

Прогноз Національного банку передбачає, що наступні три роки розміри заробітних плат українців продовжать лише зростати. Так, номінальна оплата праці може змінитися наступним чином:

  • у 2024 році – на 16,2%;
  • у 2025 році – на 12%;
  • у 2026 – на 8,2%.

При цьому зазначається, що вже в цьому році реальна зарплата зросте на 8,7%, у 2025-му українці отримають ще плюс 4,9%, у 2026-му до реальної оплати праці населенню додадуть ще 2,7%. Тобто найбільші зміни варто чекати саме у 2024 році.

Розрахунки НБУ щодо рівня реальної зарплати українців
Розрахунки НБУ щодо рівня реальної зарплати українців
Фото: НБУ

Що впливатиме на зміни заробітних плат


Одним із ключових чинників, який сприяє зростанню реальних зарплат, є пришвидшення темпів відновлення економіки з 2025 року. Національний банк передбачає, що це стимулює подальше зростання зарплат, що перевищать довоєнний рівень до кінця наступного року. Додатково, посилення конкуренції за робочу силу з іноземними роботодавцями відіграє значущу роль у цьому процесі.

Що відбуватиметься з рівнем безробіття


У 2023 році відбулося збільшення попиту на робочу силу, що призвело до дефіциту кваліфікованих працівників для багатьох підприємств. Така динаміка є наслідком структурних змін і нерівноваги на ринку праці. Хоча рівень безробіття в IV кварталі 2023 року знизився порівняно з попереднім кварталом, він залишається високим.

Також в огляді НБУ йдеться про зростання різниці між рівнями безробіття серед чоловіків та жінок після початку повномасштабної війни. Це може бути пов’язано зі швидшим скороченням безробіття серед чоловіків, що ймовірно, пов'язане з мобілізацією.

Прогнозується на 2024 рік зниження рівня безробіття до 16,2%, 13,9% у 2025 році та 12,2% у 2026 році. Проте, за висновками НБУ, довгострокові наслідки війни, зокрема обмежена пропозиція робочої сили у зв’язку з мобілізацією та повільне повернення мігрантів, призведуть до значних диспропорцій на ринку праці, які можуть бути подолані лише з часом та економічним відновленням.

Раніше ми повідомляли, як уряд хоче "трансформувати" ринок праці. Також пропонуємо дізнатися, як НБУ стримуватиме зростання цін у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.