Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

В Україні тестуватимуть е-гривні: чи перейдуть громадяни на цифрову валюту

Спікер Андрій Поддєрьогін заявив, що всі платіжні операції з е-гривнею під час тестування відбуватимуться на єдиній технологічній платформі

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Перше тестування відбулося у 2018 році

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні тестуватимуть е-гривні. Відбуватиметься це вдруге. Ба більше, приєднатись до цього процесу зможуть банки, небанківські фінансові установи та їх клієнти, адже він буде відкритий.

Про це повідомляє Національний банк України.

Перше тестування е-гривні НБУ провів у 2018 році. Тоді це було у закритому середовищі. Для цього впровадили платформу "Електронна гривня", а самої цифрової гривні була обмежена кількість. Тестувати операцію з е-гривнею могли виключно працівники НБУ та кілька компаній, які брали участь у проєкті.

Однак цього разу все буде відкритим. Отже, взяти участь зможуть:

  • банки;

  • небанківські фінансові установи;

  • клієнти, які бажають протестувати функціональність е-гривні.

Директор Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ Андрій Поддєрьогін заявив, що всі платіжні операції з е-гривнею під час тестування відбуватимуться на єдиній технологічній платформі, оператором якої буде Національний банк

"Під час тестування ми плануємо дослідити ефективність обраної технологічної платформи та зручність використання е-гривні для здійснення платіжних операцій, її переваги на практиці, що допоможе прийняти зважене рішення про доцільність широкомасштабного її випуску в Україні", – розповів Поддєрьогін.

Зверніть увагу, що користувачів запрошуватимуть на тестування через банки, які стануть учасниками пілотного проєкту.

Чи перейде Україна на цифрову валюту

Це цілком можливо, але рішення про доцільність широкомасштабного випуску е-гривні в Україні Національний банк ухвалюватиме після результатів дослідження й підходитиме до цього питання зважено. Також будуть враховувати й потенційний вплив від її запровадження на фінансову систему держави.

"У будь-якому разі е-гривня не стане заміною готівкової чи безготівкової форм гривні, а буде їх доповненням", – підкреслив Поддєрьогін.

Навіть якщо е-гривні приймуть в Україні, то користувачі зможуть без обмежень обирати, якою формою гривні (готівковою або безготівковою, у тому числі е-гривнею) вони будуть розплачуватися.

Хто насправді друкує гроші в Україні

Ми вже писали про те, що насправді українські гроші друкує та випускає саме Національний банк України (НБУ). Ця установа відповідає за:

  • монетарну політику країни;

  • контроль за грошовим обігом;

  • забезпеченням стабільності національної валюти.

А от сам процес друкування грошей в Україні зазвичай відбувається у спеціалізованих друкарнях. Більше про це читайте тут.

Раніше економіст у коментарі сайту Pro Гроші розповів про фактори, які впливають на стабільність гривні. Також фінансист допоміг розібратися, як українцям не втратити гроші при коливанні курсу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.