Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

В Україні з’явилася нова банкнота номіналом 50 грн – який вигляд вона має (фото)

Регулятор присвятив випуск незламності українського народу та єдності людей, а також вдячності світові за допомогу

Фото: НБУ. Колаж: Pro Гроші

НБУ випустив пам'ятну банкноту до 2-ї річниці повномасштабної війни

Фото: НБУ. Колаж: Pro Гроші

У переддень дворічної річниці повномасштабного вторгнення Росії Національний банк показав нову пам’ятну банкноту з горизонтальним дизайном і номіналом 50 гривень. Її повноцінно ввели в обіг, тож купюра стала платіжним засобом, який можна використовувати для фінансових операцій без обмежень.

Про це розповіла пресслужба НБУ на офіційному сайті.

Це вдруге з початку війни, коли регулятор випустив пам’ятну банкноту. Вона носить назву "Єдність рятує світ" та символізує цілісність українського народу, його стійкість перед обличчям російських загарбників, згуртованість в умовах викликів і вдячність за тривалу підтримку всього світу.

"Загроза не обмежується тільки територією нашої держави. Нова банкнота – символ вдячності світу за залученість. Пишаємося нашими партнерами та віримо в силу їхньої єдності, яка також гартується", – зауважив голова НБУ Андрій Пишний.

Гроші випустять обмеженим тиражом, всього 300 000 купюр у сувенірному пакуванні. Реалізацію почнуть з 7 березня в онлайн-магазині нумізматичної продукції регулятора, а згодом банкноти можна буде отримати в банках-дистриб’юторах. Вони повністю виконуватимуть функцію платіжного інструменту, тож всі фізичні та юридичні особи повинні без обмежень ними користуватися.

Купюри мають елементи захисту, наявні на українських гривнях, зокрема:

  • багатотоновий водяний знак;
  • захисну стрічку, занурену в папір;
  • наскрізний елемент;
  • оптично-змінні елементи OVI та SPARK;
  • рельєфні зображення та мікротексти;
  • елемент, виконаний іридисцентною фарбою.

 | Фото: НБУ
 | Фото: НБУ

Нова пам'ятна банкнота від НБУ номіналом 50 грн

Фото: НБУ

Нова пам'ятна банкнота від НБУ номіналом 50 грн

Фото: НБУ

Перша пам’ятна банкнота, випущена під час війни

Минулого року, також 23 лютого, Національний банк ввів у обіг банкноту під назвою "ПАМ’ЯТАЄМО! НЕ ПРОБАЧИМО". Її так само присвятили увіковіченню сили духу та стійкості українців, боротьбі за свободу і незалежність, незламності та героїзму наших людей.

Номінал становив 20 гривень, дизайн теж був вертикальним, що досить незвично як для банківських купюр. На лицьовій стороні зобразили постаті трьох військових, які встановлюють Державний Прапор. Плюс на папері надрукували тексти двома мовами – українською та англійською:

"24 лютого 2022 року повномасштабним вторгненням російської армії розпочався новий етап збройної агресії проти України. Народна війна за незалежність і суверенітет України триває з 2014 року. Це також війна за цивілізаційний вибір: Україна відстоює свою приналежність до європейської цивілізації".

Зворотній бік зобразив стилізовану композицію страждань українців, які перебувають в окупації. Серед гучних символів – зв’язані за спиною руки, абриси зруйнованих будинків, терновий вінок, протитанковий їжак та інші.

Раніше сайт Pro Гроші писав про унікальний набір від НБУ та розповідав, на яких монетах заробляють десятки тисяч гривень. Також ми повідомляли, як можна перевірити сумнівні банкноти в домашніх умовах.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.