Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Унікальний набір від НБУ – на яких монетах заробляють десятки тисяч гривень (відео)

Українці, які би купили ці монети одразу після введення в обіг, сьогодні могли б продати їх за шалені гроші

Фото: НБУ/Flickr, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть дорого продати набір квадратних монет від НБУ

Фото: НБУ/Flickr, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Колекціонери полюють за нетрадиційними монетами, унікальність яких не потребує підтвердження. Час від часу унікальні вироби випускає Національний банк, і згодом вони набувають неймовірної цінності в очах нумізматів. Одним із таких прикладів є набір пам’ятних монет "Козацькі клейноди".

Сайт Pro Гроші розповідає, чим особливі ці монети та скільки коштують в лютому 2024 року.

НБУ ввів у обіг спеціальний набір із чотирьох срібних виробів номіналом 10 грн кожен наприкінці 2021 року. "Козацькі клейноди" складаються з монет квадратної форми, що вже додає їм унікальності. Всього регулятор випустив 2 000 екземплярів, 100 з яких продавалися в колекційному дерев’яному футлярі, інші – у звичайному сувенірному пакуванні.

"Набір присвячений пам’яті про героїчну добу нашої історії, яка для українського народу є невичерпним джерелом національної гідності, волелюбності та державних устремлінь, атрибутам влади – козацьким клейнодам. Історична традиція визначила їх перелік: прапор, булава, бунчук, печатка, пернач, литаври, сурми, каламар тощо",йдеться в описі набору на сайті Нацбанку.

Дизайн зображає якраз печатки чотирьох визначних гетьманів України:

  • Григорія Лободи;
  • Богдана Хмельницького;
  • Петра Дорошенка;
  • Івана Скоропадського.

Реверс містить клейноди в локальній позолоті. Аверс складається з традиційних написів і логотипу НБУ, а також композицій з елементів, що символізують періоди козацької епохи, наприклад, шаблі, щити, бандуру, гармату, письменність тощо.

Продати набір можна на різноманітних ресурсах. Здебільшого монети виставляють як лот на онлайн-аукціоні Violity. Станом на 17 лютого дійсні три оголошення, а ціни коливаються від 35 000 до 60 000 грн. Інший варіант – опублікувати товар на порталі OLX. Там теж наявні три публікації з вартістю від 43 000 до 50 000 грн.

 | Фото: скриншот
 | Фото: скриншот

Оголошення про продаж набору монет "Козацькі клейноди"

Фото: скриншот

Оголошення про продаж набору монет "Козацькі клейноди"

Фото: скриншот

Перша монета від НБУ 2024 року

Раніше ми розповідали, що перший нумізматичний виріб 2024 року Національний банк присвятив Управлінню державної охорони України, тобто людям, які захищають президента й інших високопосадових осіб. Номінал становить 5 гривень, матеріал – нейзильбер.

"Уже 32 роки, з самого початку незалежності України, вони на високому професійному рівні щоденно виконують відповідальну роботу, демонструючи стійкість, витримку, силу волі та патріотизм", – пояснив заступник голови НБУ Олексій Шабан.

Дизайн містить емблему Управління, його девіз "ДЕРЖАВІ. НАРОДОВІ. ЗАКОНУ" на матовому тлі, композицію з символікою різних історичних періодів, зокрема, тризубом, булавою, шаблями, навіть об’єктивом камери. Регулятор запланував продати 20 000 екземплярів через власний онлайн-магазин нумізматичної продукції.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які українські монети можуть принести тисячі гривень. Також ми повідомляли, що НБУ випустив монети про відому українську пісню та розповідали, хто їх зможе придбати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.