Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

В Україні змінюються правила: про які шість нововведень мають знати усі ВПО

Переселенцям пояснили, які ґрунтовні зміни відбудуться для багатьох з них вже у перший день весни цього року

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні вже з 1 березня 2024 року соціальна допомога внутрішньо переміщеним особам (ВПО) надаватиметься за новими правилами. Тож аби не втратити фінансову підтримку з боку держави громадяни мають орієнтуватися у змінах, які відбудуться вже незабаром.

У спільноті "Юридичний порадник для ВПО" на сторінці у соціальній мережі Facebook розповіли про шість основних змін, про які мають знати усі переселенці.

Деякі переселенці отримуватимуть виплати навіть після відновлення житла

У разі відновлення житлового приміщення, забезпечення житлом для постійного проживання або житлом, віднесеним до фондів тимчасового проживання ВПО виплата допомоги припиняється. Але є винятки. Так, фінансова допомога збережеться:

  • у дітей-сиріт;
  • у дітей, позбавлених батьківського піклування;
  • в осіб, яким ще не виповнилося 23 роки, та які приїхали з тимчасово окупованої Росією територій України.

Працездатні, але безробітні переселенці, користуватимуться виплатами для малозабезпечених сімей

Уряд передбачив, що працездатні вимушено переміщені особи, які після переїзду не знайшли нове місце роботи, після 1 березня користуватимуться виплатами, які надаються державою малозабезпеченим сім'ям.

Щорічна або одноразова допомога

Це питання уряд врегулював.Мова про щорічну або одноразову державну грошову допомогу особі, стосовно якої з'ясувалося, що позбавили свободи під час повномасштабної війни Росії проти України.

Тепер отримання такої допомоги не враховується під час обчислення середньомісячного сукупного доходу сімʼї. А також виплата допомоги на надання допомоги на проживання ВПО, навіть якщо:

  • у ВПО є депозитний рахунок, загальна сума на якому перевищує позначку у 100 тисяч гривень, або облігації внутрішньої державної позики, строк погашення яких настав або визначений моментом пред’явлення вимоги, на загальну суму, що перевищує 100 тисяч гривень;
  • ВПО придбала іноземну валюту/банківські метали на загальну суму, що перевищує 100 тисяч гривень;
  • ВПО купила квартиру (будинок) за рахунок коштів, які буди виділені з держбюджету місцевим бюджетам на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення.

Потрібно заповнювати анкети щодо потреби у няні

Під час подання заяви на отримання допомоги на проживання внутрішньо переміщеній особі запропонують заповнити опитувальник та вказати, потрібна їм чи ні послуга з догляду за дитиною "муніципальна няня".

Визначено, як розуміти термін "непрацююча працездатна особа"

Такою особою може бути людина, якій вже виповнилося 18 років і стан здоров'я якої дозволяє їй провадити трудову діяльність, але особа при цьому:

  • не працює;
  • не служить в армії;
  • не займається підприємницькою чи професійною незалежною діяльністю;
  • не здобуває освіту за денною формою у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти.

З'явилися категорії ВПО

Відтепер в Україні, фактично, є дві категорії внутрішньо переміщених осіб. Вони залежать від індивідуальних обставин людей та часу, коли вони звернулися допомогою на проживання.

Окремим ВПО виплату фінансової допомоги ще на пів року продовжать автоматично, а інші у лютому та березні повинні подати заяву та продовжити виплати.

Нові виплати у 7,5 тисячі гривень

Таку суму допомоги нададуть малозабезпеченим багатодітним сім'ям у Києві. Право на грошові виплати мають і ВПО. Загалом, за інформацією міської влади, фінансова підтримка дістанеться понад семи тисячам сімей. Для цього з міського бюджету виділили 80 мільйонів гривень.

Раніше ми пояснювали, як надаватимуть пільгові кредити на житло переселенцям. Також ми розповідали про новий вид допомоги, який надають українцям.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.