Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Валютний ринок готує сюрпризи? Що буде з курсом долара наступного тижня

Ситуацією на валютному ринку керуватиме показник офіційного курсу гривні до долара, який розраховує Національний банк

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Наступного тижня українців чекають традиційні коливання курсу долара

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Наприкінці грудня та на початку січня українці спостерігали невеселу ситуацію на готівковому ринку. Долар продовжує дорожчати, перетнувши позначку 39 гривень. НБУ кожного дня розраховує новий офіційний курс гривні до долара, підвищуючи його на кілька копійок.

Журналісти Pro Гроші дізналися у доктора економічних наук, професора та заслуженого економіста України Олексія Плотнікова, чого чекати на валютному ринку наступного тижня, з 8 по 14 січня.

Експерт зауважив, що копійчані коливання будуть відбуватися на традиційному рівні. Американську валюту не підстерігають карколомні зміни, адже підстав для них немає ні в Україні, ані за кордоном. Національний банк оновлюватиме позиції, а чорний ринок спільно з обмінниками реагуватиме на обстановку.

Зараз є певний рух вгору. З огляду на те, що у нас офіційний курс встановлений більший, ніж попереднього разу, а в обмінних кіосках купівля та продаж перебувають десь на рівні 39 гривень за долар, я вважаю, що певні коливання наступного тижня будуть. Але не надмірні.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Плотніков зауважив, що регулятор здатний забезпечити рух офіційного курс на рівні кількох копійок, а на готівковому ринку показники перебуватимуть в межах 38,90-39,60 грн/дол.

Що стосується інших валют, то вони прив’язані до долара, тож коливання їх зачеплять. Євро, швейцарські франки, польські злоті, угорські форенти – вони також зазнають впливу, втім без непередбачуваних сюрпризів.

Що відбувається на валютному ринку України

З кінця минулого року населення України спостерігає ослаблення національної валюти. Це викликано здебільшого страхами стосовно припинення грошової підтримки міжнародними партнерами. Втім фінансовий аналітик Вадим Коваленко розповів журналістам Pro Гроші, що завдяки девальвації НБУ підвищує надходження до державного бюджету від ПДВ на імпортні товари.

Минулого року доходи за цією статтею становили майже 35% від усіх надходжень до скарбниці. Безумовно, повністю покрити дефіцит у такий спосіб неможливо. Однак частково компенсувати втрати можна, доки не буде ясності щодо перспектив отримання фінансування, – зауважив експерт.

Водночас в обмінниках і на чорному ринку національна валюту ослабла до позначки 39,40 грн/дол., а євро подолав рівень 42,97 грн. Подальша ситуація та вектор динаміки залежать від прогресу в отриманні фінансування від Америки та Європейського Союзу.

Якщо станеться повноцінна відмова чи, принаймні, тривала затримка, то впадуть міжнародні резерви. Після цього НБУ буде змушений суттєво знизити офіційний курс гривні. Проте регулятор вже відзвітував про зростання резервів до 40,51 млрд доларів, що допоможе частково покрити дефіцит бюджету.

Раніше сайт Pro Гроші писав, на чому варто загострити увагу українців на початку січня. Також ми повідомляли, що долар після Нового року буде "трясти" та розповідали, до чого готуватися українцям у 2024-му.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.