Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Валютний ринок під тиском: як російські атаки впливають на курс долара

Експерт спрогнозував, що буде з курсом іноземної валюти, якщо є вплив чималої кількості зовнішніх факторів

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

На валютному курсі можуть відбуватися певні зміни

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Росія продовжує постійні атаки на критичну інфраструктуру України. Але на цьому ворог не зупиняється і також нападає на інформаційний простір. Ба більше, країна-агресор хоче створити критичну ситуацію та погіршити економіку України.

Про це розповів начальник департаменту казначейства Глобус Банку Тарас Лєсовий, пише 24 Канал.

Що відбувається на ринку валют

За словами банкіра, певна напруга на фінансовому ринку дійсно виникла. Зокрема, це відбувається і через інформаційні операції з боку росіян. Однак не дивлячись на це Україні вдалося вжити запобіжних заходів, адже НБУ вчасно відреагував на цю ситуацію.

"Завдяки активності регулятора, що виявилася в збільшенні обсягів валютних інтервенцій, на міжбанку запанувала рівновага попиту і пропозиції, а готівковий ринок відреагував миттєво, знизивши поточні курси відповідно до ситуації на міжбанку. Відтак різниця між курсами міжбанку та готівкового ринку скоротилася до 0,5 – 0,6 гривні", – говорить експерт.

Також банкір впевнений, що на наступному тижні валютний ринок буде спокійним, а коливання очікуваними. Але також не варто відкидати імовірність нових атак від росіян та змін на валютному ринку через ці дії. Важливим фактором українських змін є ще й затримка фінансової допомоги від США, яку блокують республіканці.

"Розуміємо, що на початку року поки зарано говорити про вплив інших факторів на ринок, наприклад, експорт. Певна визначеність з макрофіном дасть можливість сподіватися на досить стабільну ситуацію, як мінімум, протягом наступного місяця", – зауважує банкір.

Попри те, що, на думку Лєсового, курсові зміни будуть, але назвати їх значними не можна. Вся річ у тому, що різниця між курсом продажу та покупки на міжбанку, вірогідно, не перевищить 0,1 гривні. А от на готівковому ринку цей показник не буде більше як 0,6 гривні.

Яких показників варто очікувати

Скоріше за все коливання на міжбанку не перевищать 0,3 гривні, при цьому курсові будуть перебувати у такому діапазоні:

  • 38 – 38,6 гривні за долар;

  • 39 – 40,5 гривень за євро.

Курс на готівковому ринку варто очікувати таким:

  • 38,5 – 39,5 гривень за долар;

  • 39 – 41 гривень за євро.

Отже, можна спрогнозувати, що навіть попри вплив зовнішніх факторів, курс буде доволі прогнозованим, а також валюта не матиме значних змін. Все завдяки тому, що НБУ продовжить регулювати валютний ринок.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що НБУ пом’якшив валютні обмеження і розповідав, що змінилося для українців з 1 грудня 2023 року. Також ми повідомляли, що офіційний курс долара від НБУ наздогнав фіксований.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.