Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

НБУ пом’якшив валютні обмеження – що зміниться для українців з 1 грудня

Національний банк України продовжує змінювати правила використання іноземної валюти, які були запроваджені 24 лютого 2022 року

Фото: НБУ. Колаж: Pro Гроші

НБУ змінив правила використання іноземної валюти

Фото: НБУ. Колаж: Pro Гроші

В Україні відбулися чергові зміни у правилах використання іноземної валюти. З 1 грудня 2023 року Національний банк рішив пом'якшити обмеження, щоб підтримати стабільність економіки, захистити валютні резерви та відповісти на потреби оборони та громадян. Ці зміни враховують також пропозиції фінансових суб'єктів, які допомагають задовольняти важливі потреби країни.

Про це йдеться на сайті Національного банку України.

Які валютні обмеження було пом'якшено

  • Продаж готівкової іноземної валюти.

Однією з головних нововведень є те, що тепер банки та інші фінансові установи можуть вільно продавати іноземну валюту громадянам. Тобто, з 1 грудня поточного року українці можуть купувати та продавати долари, євро та іншу валюту без якихось обмежень.

Національний Банк вважає, що це допоможе зменшити різницю між цінами готівки та безготівкових операцій, що, своєю чергою, зробить валютний ринок стабільнішим і передбачуванішим.

  • ЕКА може переказувати гроші за кордон аби покрити витрати за угодами страхування.

Експортно-кредитному агентству (ЕКА) дозволено переказувати гроші за кордон для покриття витрат за угодами страхування та перестрахування. Це стосується угод, укладених з іноземними страховими компаніями, і оплати витрат, пов'язаних з цими угодами.

Таке рішення призначене для забезпечення можливості страхування ризиків під час повномасштабної війни, яку розв'язала Росія проти України. Його мета – забезпечити безпеку морського транспорту, підтримати стабільність морських перевезень і забезпечити постійний експорт українських товарів через порти.

Крім того, тепер ЕКА може використовувати акредитивну форму розрахунків. Такі операції проводитимуться відповідно до рішення уряду від 02 листопада 2023 року № 1140, яке надає кошти з резервного фонду для забезпечення безпеки морського транспорту та підтримки стабільності морських перевезень.

  • Збільшено перелік транскордонних переказів для оплати медичних послуг.

Національний банк України розширив перелік послуг, за які можна відправляти гроші через кордон громадянам, включаючи тих, хто брав участь в бойових діях і потребує лікування чи відновлення здоров'я за кордоном через воєнні події, які стались через агресію Росії проти України. В перелік були додані додаткові послуги, які стосуються лікування та реабілітації в іноземних медичних закладах.

  • Розширено можливість оплати послуг для студентів за кордоном.

Окрема увага приділяється студентам, які навчаються за кордоном. Тепер їм дозволено оплату різноманітних послуг, необхідних для створення належних умов для навчання, таких як:

  • проживання;
  • отримання візи;
  • харчування;
  • трансфер;
  • страхування.

Це крок у напрямку підтримки освітніх ініціатив та забезпечення комфортного перебування українських студентів за кордоном.

На що вплине зниження облікової ставки

За 2023 рік Національний банк України тричі знижував облікову ставку. Директор ГЛОБУС БАНКУ Дмитро Замотаєв розповів про можливі наслідки цього рішення.

Він вказав, що це призведе до зменшення вартості кредитів для споживачів, зокрема через партнерські програми банків із ритейлерами. Замотаєв передбачає суттєвий перегляд ставок в наступному фінансовому році, зростання виданих кредитів у грудні та підтримку споживчого кредитування у 2024 році. Він також наголошує на популярності кредитів за спільними програмами банків та продавців, які пропонують доступні ставки та інші лояльні умови.

Раніше ми повідомляли, що Ощадбанк запустив новий кредитний продукт. Також ми писали, чи зможуть українці брати позику "за 1 хвилину" після змін в умовах мікрокредитування.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.