Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

В Україні різко подорожчає долар: офіційний курс від НБУ наздожене фіксований

Після пом’якшення валютних обмежень долар на готівковому ринку дешевшає, зате офіційний курс зростає

Фото: НБУ/Flickr, Pexels. Колаж: Pro Гроші

НБУ знову підняв офіційний курс долара до гривні

Фото: НБУ/Flickr, Pexels. Колаж: Pro Гроші

30 листопада Національний банк України повідомив про нововведення, які стосуються продажу та купівлі валюти, а також переказів за кордон. Після цього офіційний курс американського долара кожного дня дорожчає. А на готівковому ринку зрушень не фіксують, там навпаки відбувається рух у бік здешевлення.

Про це йдеться на сайті НБУ.

Скасування певних обмежень призвело до того, що станом на 6 грудня (розрахунок регулятора на наступний банківський день) офіційний курс гривні до долара дорівнюватиме 36,6618 грн (+0,1235 грн). Тобто іноземна валюта коштуватиме дорожче, ніж було до жовтня 2023 року, коли НБУ ухвалив рішення відмовитися від фіксованого курсоутворення на користь гнучкого.

Розрахунок офіційного курсу гривні до долара на 6 грудня
Розрахунок офіційного курсу гривні до долара на 6 грудня
Фото: Скриншот: Pro Гроші

Нагадаємо, більше року офіційний курс долара становив 36,57 грн/дол. У липні 2022 року, намагаючись стабілізувати ситуацію на валютному ринку через проблеми, спричинені повномасштабним вторгненням Росії, Нацбанк скоригував показник гривні до долара США на 25% і підняв його з 29,2549 грн до 36,5686 грн.

Які обмеження зняв Національний банк 1 грудня

Для покращення економічної стабільності регулятор вдався до кардинальних нововведень. Він скасував обмеження для фінансових установ та обмінних пунктів, переглянув рішення щодо переказів за кордон, оплати послуг тощо. Відтепер на валютному ринку діють такі норми:

  • банки та обмінники можуть вільно продавати іноземну валюту громадянам, аби зменшити різницю між цінами готівки та безготівкових операцій;
  • Експортно-кредитне агентство (ЕКА) може відправляти кошти за кордон, щоб покривати ними витрати на страхування і перестрахування (мова про угоди, укладені з іноземними компаніями, які надають вказані послуги);
  • у перелік послуг, на які дозволено здійснювати транскордонні перекази, тепер входять лікування та реабілітація в медичних закладах;
  • студенти можуть оплачувати різноманітні послуги за кордоном, пов’язані з навчанням, зокрема, страхування, візу, трансфер, продукти харчування, проживання та ін.

Що стосується дозволу для ЕКА, то Нацбанк пояснив рішення необхідністю забезпечити можливості страхування ризиків під час війни в Україні. Скасування обмежень дасть змогу максимізувати безпеку морського транспорту і перевезень товарів через порти.

Передбачається, що чергові зміни допоможуть захистити валютні резерви України та водночас підтримають потреби населення. Під час ухвалення рішень було враховано пропозиції певних фінансових суб'єктів, які займаються наданням послуг українцям.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як курс долара дивував українців минулого тижня. Також ми повідомляли, що долар опускається все нижче та розповідали, який курс в банках та обмінниках 5 грудня.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.