Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Від фальшивих грошей ніхто не застрахований: що мають знати українці про підробки

В Європейському Союзі рівень підроблення банкнот станом на 2023 рік набагато вищий, ніж в Україні

Фото: НБУ/Flickr. Колаж: Pro Гроші

В Україні з кожним роком виявляють все менше фальшивих купюр

Фото: НБУ/Flickr. Колаж: Pro Гроші

Шахраї все менше займаються створенням фальшивої іноземної та національної валюти. В Україні рівень підроблення залишається низьким, тоді як у Європі він вищий майже у вісім разів. Це свідчить про хороший захист гривень і надійність обігового контролю.

Такі дані навів Національний банк.

Для порівняння, у 2022 році на 1 мільйон справжніх гривневих банкнот випадало орієнтовно 2,2 підроблених. Цьогоріч показник становить 2,1. Причому найбільше фальшивок зустрічається серед великих номіналів: 200 грн (61% від загальної кількості), 500 грн (24%) та 100 грн (8%). Після моніторингу регулятор виявив такі характерні особливості:

  • частка підробок серед банкнотів нового зразка (введених в обіг після 2015 року) становить лише 18%;
  • на 1 мільйон справжніх купюр нового зразка припало тільки 0,4 фальшивки;
  • у 2023 році було вилучено з обігу менше ніж сімсот підробок іноземної валюти;
  • 97% несправжніх банкнот становили долари;
  • найпопулярніші номінали для шахраїв – це 100 та 50 доларів, а також 50 і 200 євро.

"Підроблені банкноти національної валюти мали низьку якість та були розраховані на неуважність громадян і касових працівників закладів торгівлі. Знання елементів захисту банкнот гривні та уважна їх перевірка під час розрахунків мінімізують ризики отримання підробок", – зауважили в Нацбанку.

Дійсно, знаючи на практиці, які інноваційні оптично-змінні елементи захисту містяться на валюті, можна неозброєним оком перевірити справжність. У разі виникнення сумнівів щодо платоспроможності коштів необхідно звернутися в банк і замовити проведення досліджень. Це безплатна послуга, яку надає НБУ. Втім фальшиву валюту не повертають власникам і не відшкодовують.

Як відрізнити справжні гроші від підробки

Не обов’язково долучати до перевірки спеціальне обладнання, адже існує чимало зовнішніх ознак, за якими визначають справжні купюри. Українцям бажано знати такі особливості:

  • банкнотний папір цупкий і рельєфний, його важко розірвати, тоді як фальшивки виготовлені з неякісного матеріалу;
  • проти світла можна побачити водяні знаки, зокрема, портрет історичної персони та зображення цифрового позначення номіналу, які мають цілісний вигляд без розривів і зсувів;
  • у товщі паперу є занурена захисна стрічка, за якій видрукувано номінал, малий Державний Герб і напис "ГРН";
  • під різними кутами нахилу зображення, виконані оптично-змінними фарбами, змінюють колір.

Це основні ознаки, але далеко не всі. Маючи справу з доларами та євро, також необхідно звертати увагу на візуальні та тактильні елементи захисту, інакше існує ризик отримання фальшивок. Саме тому українцям не рекомендують здійснювати обмін на чорному ринку, тобто у приватних осіб. Такі послуги завжди супроводжуються сумнівними результатами.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що НБУ змінив низку валютних обмежень для бізнесу та розповідав, що стало доступно українцям. Також ми повідомляли, що правила банківської таємниці хочуть змінити.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.