Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

НБУ змінив низку валютних обмежень для бізнесу: що стало доступно українцям

Розповідаємо, для чого Національний банк вирішив оптимізувати певні валютні обмеження

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

НБУ оптимізував валютні обмеження

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Національний банк України з 21 лютого 2024 року вирішив оптимізувати низку валютних обмежень. Це потрібно для того, аби запобігти непродуктивному відпливу капіталу для захисту міжнародних резервів та збереження стійкості валютного ринку.

Про це йдеться на офіційному сайті НБУ.

  • Купівля іноземної валюти бізнесом

Наразі бізнес має спочатку використовувати наявну іноземну валюту для розрахунків, а вже за необхідності купувати її на валютному ринку. Підприємства також можуть здійснювати купівлю/продаж іноземної валюти на умовах "своп", якщо перша частина операції передбачає купівлю банком у клієнта іноземної валюти.

З 21 лютого 2024 року НБУ дещо оптимізував умови купівлі іноземної валюти бізнесом. Відтепер банки братимуть до уваги не лише кошти в іноземній валюті, розміщені на поточних та депозитних рахунках клієнта, а ще й інформацію про незавершені валютні операції клієнта з банками на умовах "своп".

  • Валютний нагляд з боку банків за граничними строками розрахунків за експортними операціями

До 21 лютого поточного року банки могли завершити валютний нагляд за дотриманням граничних строків розрахунків після того, як кошти були зараховані на поточний рахунок резидента, якщо вони переказувалися з-за кордону.

Тепер у банків з'явиться можливість завершити валютний нагляд за відповідними операціями лише у разі, якщо кошти від нерезидента були переказані в іноземній валюті. При цьому перекази в гривні не будуть підставою для завершення валютного нагляду банком.

Оптимізація таких валютних обмежень потрібна для того для того, аби стимулювати надходження в Україну коштів за експорт в іноземній валюті.

В Україні зміняться правила роботи банків

НБУ пропонує фінансовим установам у 2024 році встановити системи технологічного відеоконтролю у приміщеннях, де відбуваються касові операції. Також серед оновлень з'являться:

  • заборона на виконання касових операцій у разі недотримання вимог облаштування системами технологічного відеоконтролю;
  • з'являться вимоги до облаштування приміщень системами технологічного відеоконтролю;
  • відбудеться врегулювання питань щодо порядку надання інспекційній групі Національного банку відеоматеріалів з систем технологічного відеоконтролю в разі їх упровадження.

Однак про такі зміни фінустанови попереджатимуть заздалегідь, аби вони мали змогу якісно підготуватися до роботи в нових умовах.

Раніше ми розповідали, що українці зможуть протестувати е-гривню у 2024 році. Також ми писали, яку валюту дозволив обмінювати НБУ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.