Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Допомога ВПО – як отримати тимчасове житло від держави

Юристи розповіли не лише, як подати заявку на отримання прихистку, але й чому ВПО можуть відмовити в допомозі

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Юристи повідомили, як подати заявку на отримання тимчасового житла

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні переселенці мають можливість отримати тимчасове житло. Проте, інколи заявники можуть зіткнутися із відмовою, яка, за встановленими правилами, може бути неправомірною.

Юристи на сторінці "Юридичний порадник ВПО" у Facebook розповіли, як скористатися правом на тимчасове житло.

Хто має право на тимчасове житло


Згідно з ч. 1 ст. 9 Закону "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" переселенці, зокрема багатодітні сім'ї, мають право на тимчасове проживання протягом 6 місяців з моменту взяття на облік, цей термін може бути продовжений для таких категорій:

  • багатодітні родини;
  • особи з інвалідністю;
  • люди похилого віку.

Як подати заяву


Для скористання цим правом, сім'я повинна подати заяву про взяття на облік громадян, які потребують тимчасового проживання, до відповідних органів місцевого самоврядування. До заяви слід додати копії необхідних документів, таких як:

  • паспорт;
  • РНОКПП;
  • копія довідки ВПО;
  • документи про родинні відносини (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, посвідчення опікуна або піклувальника тощо);
  • документи, які підтверджують підстави пріоритетності в наданні ВПО житлових приміщень із фонду.

Рішення про взяття на облік повинно бути прийняте протягом 1 робочого дня після подання заяви. Після цього та появи житла у фонді, придатного для тимчасового користування, уповноважений орган зобов'язаний прийняти рішення про надання оселі протягом 3 робочих днів.

Чому ВПО не можуть відмовити у тимчасовому прихистку

Важливо зазначити, що відсутність житла в момент звернення не може служити підставою для відмови у взятті на облік. Сім'я має отримати "позитивне" рішення та бути постановленою на облік. Неправомірною є відмова, коли сім'я дотримується всіх необхідних умов та подає необхідні документи.

Необхідно також врахувати, що тимчасове житло не надається, якщо у ВПО або її членів вже є власна нерухомість, яка придатна для проживання.

Раніше ми повідомляли, чи можуть переселенцю скасувати державну грошову допомогу через отримання тимчасового прихистку. Також ми писали, хто з ВПО може втратити виплати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.