Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Виплати ВПО у 2024 році: хто може розраховувати на допомогу

Пропонуємо дізнатися, кому з переселенців автоматично продовжать виплати ще на пів року

Фото: УНІАН, Depaul/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Деяким ВПО продовжать виплати ще на пів року

Фото: УНІАН, Depaul/Facebook. Колаж: Pro Гроші

В Україні внаслідок повномасштабної війни багато хто став внутрішньо переміщеною особою (ВПО). Цим громадянам держава надає фінансову допомогу. Однак після 1 січня 2024 не всі залишаться з виплатами, лише деякі категорії переселенців продовжать отримувати 2 000 гривень на дорослого і 3 000 гривень на дитину та людину з інвалідністю.

Про це йдеться на порталі Мінреінтеграції.

Хто продовжить отримувати виплати ВПО

Переселенці, які зареєструвалися після 1 серпня 2023 року, матимуть можливість отримувати щомісячну допомогу протягом пів року. Про те, це стосується осіб з середньомісячним загальним доходом на одного отримувача, який не перевищує 8372 гривень.

Важливо зазначити, що виплати не будуть припинені, якщо в сім'ї є рідні, які доглядають за дітьми віком до 6 років або за тяжко хворими дітьми чи особами з інвалідністю I або II групи.

Також фінансову допомогу продовжать отримати наступні категорії:

  • родини, які виховують троє і більше дітей віком до 18 років, а також для неповнолітніх та малолітніх дітей, які прибули без супроводу законного представника;
  • студенти, які навчаються за денною або дуальною формою, не зареєстровані чи не проживають у гуртожитку;
  • особи, які доглядають за людьми старше 80-річного віку;
  • українці, які в перші 6 місяців отримання виплат працевлаштувалися, розпочали діяльність як ФОП або отримали грант на бізнес чи ваучер на навчання, при умові, що їхній середньомісячний дохід не перевищує 6 279 гривень;
  • люди, які втратили працездатність, зокрема досягли пенсійного віку, та отримують пенсію, у сумі не більше трьох розмірів прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність, на 1 січня року, в якому призначається допомога.

В тому разі, якщо ви маєте статус ВПО та підпадаєте під вищевказані категорії, вам продовжать нараховувати грошову допомогу від держави на банківський рахунок.

Чи можуть скасувати виплати ВПО у разі отримання тимчасового житла

Переселенцям можуть скасувати виплати, якщо особі надано тимчасове житло. Наприклад, родина ВПО з Донецької області отримала тимчасове житло з 12 грудня 2023 року, але виплати матеріальної допомоги припинилися. Згідно з юридичним порадником, це законно, оскільки зупинка виплат передбачена Порядком надання допомоги на проживання переселенцям у випадках, таких як:

  • відновлення будинку/квартири;
  • забезпечення постійного чи тимчасового житла за рахунок різних джерел фінансування.

Припинення виплат відбувається з наступного місяця після встановлення цих фактів. При цьому мати документальне підтвердження від органів місцевого самоврядування, благодійних чи міжнародних організацій.

Раніше ми повідомляли, скільки виплачують за працевлаштування ВПО. Також ми писали, хто з переселенців отримає допомогу після 1 лютого.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.