Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Виплати ВПО: чи можуть скасувати допомогу у разі отримання тимчасового житла

Юридичний порадник на прикладі родини з Донецької області пояснив, коли виплати можуть законно скасувати

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Експерт розповів, чому можуть скасувати виплати для ВПО

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні внутрішньо переміщені особи (ВПО) отримують матеріальну підтримку від держави. Однак існують випадки, коли її можуть скасувати. Та чи можуть позбавити особу в грошовій допомозі на проживання у разі, якщо їй надали тимчасове житло?

Це питання було розглянуто на сторінці "Юридичний порадник для ВПО" у Facebook.

Щоб краще зрозуміти ситуацію, експерт навів приклад родини ВПО з Донецької області, якій було забезпечено тимчасове житло з 12 грудня 2023 року. Однак з цього моменту виплати матеріальної допомоги припинилися. І, це, як повідомляє юридичний порадник, майже законно. Адже, згідно з пунктом 11 Порядку надання допомоги на проживання ВПО, виплата допомоги припиняється в таких випадках:

  • відновлення будинку/квартири;
  • забезпечення постійного житла;
  • забезпечення тимчасовим житлом, віднесеним до фондів тимчасового проживання ВПО коштом різних джерел фінансування.

В повідомлені зазначено, що виплати припиняються з наступного місяця після встановлення будь-якого з вищезазначених фактів. При цьому важливо мати наявність документального підтвердження від органів місцевого самоврядування, благодійних чи міжнародних організацій.

Отже, припинення виплат допомоги на проживання ВПО сім'ї, якій забезпечили тимчасове житло, є законним. Проте, враховуючи приклад родини з Донецької області, якій припинили виплати з 1 січня 2024 року, варто звернутися до органу соціального захисту населення із вимогою виплатити допомоги за грудень. У випадку відмови можна подати скаргу до Нацсоцслужби або звернутися до суду.

Хто з ВПО може отримати нові виплати

У Тернопільській області розпочинається реєстрація на зимову грошову допомогу для ВПО з 9 по 26 січня 2024 року. Щоб взяти участь у програмі, переселенці повинні пред'явити оригінали таких документів:

  • паспорт;
  • довідка ВПО з реєстрацією в Тернопільській області;
  • документ, що підтверджує інвалідність;
  • документ для самотніх осіб 65+;
  • ІПН;
  • виписка про місце проживання;
  • свідоцтва про народження дітей;
  • банківські реквізити;
  • документ про статус батьків-одинаків.

Благодійну грошову допомогу отримають ВПО, які належать до категорій вразливості: особи з інвалідністю через війну, літні люди старше 65 років, сім'ї з трьома і більше дітьми, особи з інвалідністю 1 і 2 груп, сім'ї з дітьми з інвалідністю до 18 років, батьки-одинаки.

Реєстрація проводиться у громадах Чортківського району з 9 по 15 січня, а також у Тернополі з 22 по 26 січня для тих, хто не встиг зареєструватися на місці. Графіки реєстрації оновлюються щотижня.

Раніше ми розібралися, чи скасують виплати ВПО, якщо придбати авто. Також ми повідомляли, хто з переселенців отримає допомогу після 1 лютого.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.