Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Без виплат залишаться 2 млн ВПО? Хто з переселенців отримає допомогу після 1 лютого

Розповідаємо, чому деяким внутрішньо переміщеним особам можуть припинити виплачувати допомогу уже в лютому

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

2 млн українців можуть залишитись без виплат

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Виплати багатьом внутрішньо переміщеним особам можуть припинитись уже в лютому цього року. Допомагати продовжать лише тим громадянам, які не змогли працевлаштуватись через дітей, тобто батькам, у яких немає можливості віддати діток до садочка або школи.

Про це, в інтерв'ю телеканалу "Інтер", повідомила віцепрем’єр-міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

Вона запевнила, що України веде переговори зі своїми міжнародними партнерами, з метою переконати їх не зменшувати обсяги допомоги нашій державі. Окрім того, вона зазначила, що ідею скасування виплати 2 млн ВПО не підтримує президент та прем’єр, але з лютого більшість переселенців можуть залишитись без фінансової підтримки з боку держави.

Зараз розмір виплат для переселенців складає:

  • 2 тис. грн — для всіх осіб, які проживають в Україні і є ВПО;
  • 3 тис. грн — для людей з інвалідністю та дітей.

Такі виплати отримують всі внутрішньо переміщені особи щомісяця, включаючи січень 2024 року, адже виплати їм було автоматично продовжено на 6 місяців – з 1 серпня 2023 року. Але, починаючи з 1 лютого 2024 року, допомогу отримуватимуть лише визначені категорії переселенців. Виплати їм продовжать автоматично ще на пів року, адже перший шестимісячний період закінчується для них 31 січня 2024 року.

Як покупка авто впливає на виплати ВПО

Переселенці можуть залишитись без державної підтримки, якщо член родини придбав автомобіль, випуск якого менше ніж 5 років впродовж трьох місяців до звернення або під час отримання фінансової підтримки. Однак, є певні виключення, наприклад якщо:

  • транспортний засіб був зібраний самостійно;
  • транспортний засіб розшукують у зв'язку з незаконним заволодінням;
  • транспортний засіб було отримано безплатно або придбано за пільговими умовами через соціальні служби або з використанням благодійної допомоги, включаючи фінансування на придбання;
  • з року випуску транспортного засобу минуло більш ніж 5 років (крім мопеда і причепа);
  • куплено мотоцикл дешевше ніж 27 209 грн (у 2023 році) та 30 693 грн (у 2024 році);
  • транспортний засіб було фізично знищено, але це має підтверджуватися відповідними документами.

Варто зазначити, що повідомити орган соціального захисту про купівлю автомобіля протягом 14 календарних днів — це обов'язок отримувача виплат.

Раніше ми писали, які категорії переселенців можуть отримати безплатне житло, а також скільки виплачують роботодавцям за працевлаштування ВПО.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.