Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Як отримати грошову допомогу на поховання за кордоном: у ПФУ пояснили

У Пенсійному фонді України пояснили, чи можуть українці розраховувати на фінансову допомогу, якщо пенсіонер помер за кордоном

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Допомогу на поховання від ПФУ можна отримати навіть за кордоном

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці звикли, що Пенсійний фонд, зазвичай, виплачує громадянам пенсії. Однак, держустанова забезпечує громадян грошовою допомогою на поховання, навіть якщо пенсіонер помер за кордоном.

Про це розповіли у пресслужбі Пенсійного фонду України (ПФУ) у Донецькій області.

Грошова допомога на поховання пенсіонера, якщо він помер за кордоном: що варто знати українцям

Як зазначили у Пенсійному фонді, держава дійсно виплачує кошти на поховання навіть якщо пенсіонер помер за кордоном, наприклад у Польщі. У держструктурі пояснили, що оформити допомогу на поховання можна у будь-який момент після того, як пенсіонер пішов з життя. Для цього варто звернутись в один із сервісних центрів Пенсійного фонду.

Якщо пенсіонер помер у Польщі, то його родині, якщо вона теж перебуває на території цієї країни, допоможуть у компетентних установах соціального страхування цієї країни.

"Це передбачено відповідною Угодою між Україною та Польщею щодо соцзабезпечення від 18 травня 2012 року", — зауважили у ПФУ.

Яку суму виплачують

Розміри допомоги на поховання пенсіонера залежать від того, яку саме пенсію отримувала померла людина. Якщо, наприклад, пенсійні виплати їй нараховувалися за законом "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", тоді розмір державної допомоги становитиме три місячні пенсії.

При цьому виплата не може бути меншою за п’ятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Станом на 2024 рік розмір прожиткового мінімум становити 3 023 гривень, тобто держава в рамках допомоги на поховання пенсіонера виплатить 15,115 тисячі гривень.

Як зміняться пенсії в Україні у 2024 році

У березні відбудеться індексація пенсійних виплат, але це не останні зміни, які чекають на українських пенсіонерів навесні. Так, у квітні перерахунок торкнеться пенсіонерів, які продовжують працювати та мають великий страховий стаж. Також відбудеться другий етап зростання мінімальної зарплати, що вплине на розмір мінімальної пенсії для українців, яким понад 65 років, але якщо у них є необхідний стаж.

При цьому індексація пенсії відбуватиметься за новою формулою. Передбачається, що держава враховуватиме не лише рівень інфляції, а й суму заробітної плати, з якої відраховувалися страхові внески. Саме тому, чим вищу зарплату та більший стаж має особа, тим вищий розмір пенсії вона отримає.

Раніше ми писали, хто з пенсіонерів може отримувати надбавку. Також ми розповідали, як українцям за кордоном дистанційно відновити пенсійні виплати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.