Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

У партнерів свої проблеми? Чи загрожує Україні фінансова криза без грошей ЄС

У Верховній Раді пояснили, як довго протримається фінансова система нашої країни без фінансової підтримки союзників

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чи впорається Україна без фінансової підтримки з боку ЄС

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Україні не загрожує фінансова катастрофа попри те, що союзники досі не погодили грошову допомогу нашій державі. Євросоюз, зокрема, через вето Угорщини не може виділити програму макрофінансової підтримки у розмірі 50 мільярдів доларів.

Як пояснив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, наша країна має інші джерела надходження коштів.

"Фінансова катастрофа у січні нам не загрожує. Ми маємо надходження допомоги за різними напрямками", — сказав він.

Він повідомив, що Україна має три великі транші прямої бюджетної допомоги. Ці кошти спрямують, щоби профінансувати соціальні видатки:

  • 1,5 мільярда євро — останній транш в рамках макрофінансової допомоги від ЄС;
  • 1,34 мільярда доларів — від Світового банку (фінансування, до якого приєдналися Японія, Швейцарія та США);
  • 900 мільйонів доларів — позика від японського уряду в рамках проєкту "Інвестиції у соціальний захист задля підвищення охоплення, стійкості та ефективності" (INSPIRE).

Також деякі союзники України продовжують спрямовувати кошти на програми відновлення зруйнованого війною, і продовжується фінансування посилення стабільної роботи української енергосистеми.

Що сталося з фінансовою допомогою

Наприкінці року, що триває, закінчується програма макрофінансової допомоги Європейського Союзу Україні, яку українська влада спрямовувала на підтримку фінансового сектору під час війни та покривала дефіцит державного бюджету.

У Євросоюзі планували погодити нову ЄС чотирирічну програму та надати Україні 50 мільярдів євро в рамках нової фінансової підтримки. Але проти цього рішення виступила Угорщина. Прем'єр-міністр країни Віктор Орбан спочатку заявив, що ЄС спочатку має виплатити уряду 30 мільярдів євро, які Будапешт не може отримати через порушення правил і принципів Євросоюзу..Зараз блок шукає рішення, як вийти з цієї ситуації.

Раніше ми писали, які російські активи можуть перейти Україні. Також ми розповідали, що Єврокомісія надасть Україні 335 мільйонів євро фінансової допомоги.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.