Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Зміни не за горами: кому з ВПО можуть підвищити виплати

З 1 березня в Україні набудуть чинності нові правила наданні грошової допомоги переселенцям

Фото: Ірина Верещук/Facebook, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Ірина Верещук розповіла, що відбудеться з виплатами ВПО

Фото: Ірина Верещук/Facebook, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Правила надання державної матеріальної допомоги для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) зміняться з 1 березня. Деякі переселенці втратять грошову підтримку, а певні категорії людей зможуть розраховувати на перегляд суми виплат.

Про це розповіла віцепрем'єр-міністерка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук у бліцінтерв'ю Новини.LIVE.

Що відбудеться з виплатами у березні


З березня в Україні почне діяти постанова, яка передбачає продовження виплат наступним категоріям:

  • особи, чия пенсія не перевищує 9 444 гривні;
  • родини, де є людина або дитина з інвалідністю. Однак, якщо дохід менший за 37 000 гривень.

Віцепрем'єр-міністрка зазначила, що її головна мета полягає в допомозі тим, хто дійсно потребує цієї підтримки, зокрема, передпенсійному населенню, яке зіткнулося з труднощами на ринку праці через вік та конкуренцію з молодшими працівниками.

Чому відбувається оптимізація виплат


Оптимізація виплат стала необхідною через зменшення бюджету на ці цілі. Якщо минулого року виділялося 72 млрд гривень, то цьогоріч ця сума скоротилася до 57 млрд гривень. Однак, Верещук підкреслила, що їхній пріоритет – забезпечити справедливість у розподілі коштів та продовжити допомагати тим, хто справді потребує цього.

Чи будуть ВПО збільшувати виплати


У березні буде проведений моніторинг ситуації, щоб визначити реальну потребу у допомозі для різних категорій населення та внести необхідні зміни до постанови. Зокрема, переселенцям з тимчасово окупованих регіонів, які отримують 2-3 тис. гривень, пропонується збільшити цю суму.

За словами міністерки, важливим етапом є переведення окремих осіб із категорії ВПО до категорії, що постраждала від збройної агресії. Це дозволить підняти розмір виплат для тих, хто зіткнувся з наслідками воєнних дій.

Верещук також зауважила, що обсяги виплат скорочуються через необхідність збалансувати бюджет, проте вони прагнуть зробити їх більш справедливими та адаптованими до реальних потреб населення. Частина змін вже визначена, і вони очікують, що з березня понад 300 тис. людей будуть переведені до нової категорії.

Раніше ми повідомляли, як отримати житлову субсидію ВПО. Також ми писали, хто з переселенців залишиться без допомоги вже в березні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.