Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Деяким ВПО можуть скасувати виплати: хто залишиться без допомоги вже в березні

Розповідаємо, про які зміни для ВПО в березні потрібно знати українцям та кому з переселенців продовжать нарахування виплат автоматично

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Державну підтримку отримають не всі переселенці

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Держава виплачує щомісячну допомогу громадянам, які через військові дії були вимушені переїхати та отримали статус внутрішньо переміщених осіб. Однак, з березня 2024 року не всі переселенці отримають такі виплати.

Про те, які категорії ВПО продовжать отримувати допомогу від держави у березні, повідомив Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Відповідну підтримку отримують найбільш вразливі категорії переселенців. Виплати призначаються на 6 місяців, а після цього строку відбувається перегляд отримувачів допомоги. Однак, після 1 березня відбудуться певні зміни, кошти продовжать нараховувати таким категоріям громадян:

  • сиротам та дітям позбавлених батьківського піклування, молодше 23 років;
  • пенсіонерам, які станом на 1 січня 2024 року, мають пенсію меншу за 9 444 гривні;
  • особам з інвалідністю I та II групи та дітям з інвалідністю (чи тяжкою хворобою) до 18 років та іншим вразливим категоріям.

Які категорії українців можуть продовжити свої виплати

Оскільки в березні призначать виплати не всім ВПО, деякі громадяни можуть самостійно їх продовжити, подавши відповідну заяву. Це стосується:

  • вагітних після 30 тижня вагітності, або ж 27 тижня, за умови, що жінка відноситься до I – IV категорій осіб, постраждалих від аварії на Чорнобильській АЕС;
  • осіб, які втратила працездатність і при цьому не мають пенсійних виплат;
  • малолітніх дітей, які здійснили переміщення без законного представника.

Окрім того, підтримку отримають родини з дітьми, сукупний середньомісячний дохід яких не перевищує 9 444 гривні. При цьому сім'я повинна відповідати таким вимогам:

  • працездатні особи не працюють і мають доглядати дитину до 14 років;
  • в родині виховуються понад 3 дитини до 18 років.

Як оформити житлову субсидію ВПО

Якщо переселенці не можуть самостійно оплатити комунальні послуги у повному обсязі, вони можуть подати заяву на призначення субсидії. Для отримання державної допомоги на сплату ЖКП, ВПО потрібно подати такі документи:

  • паспорт, реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  • довідка про статус ВПО;
  • заява про призначення субсидії;
  • декларація про доходи та витрати, в якій зазначаються дані про осіб зі складу домогосподарства, які проживають разом.

Варто також нагадати, що субсидія призначається за місцем фактичного проживання, а укладання договору оренди житла — необов’язкове. При цьому до сукупного доходу не враховується допомога на проживання, що надається для внутрішньо переміщених осіб.

Раніше ми писали, які категорії ВПО можуть розраховувати на продовження фінансової допомоги від держави, а також як подати заявку на отримання пільгового кредиту на житло для переселенців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.