Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Секрети ВПО для отримання виплат: як продовжити державну допомогу

Юристи розповіли, які категорії українців можуть розраховувати на продовження фінансової допомоги від держави

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Деяким ВПО необхідно подати документи для продовження виплат

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

З 1 березня 2024 року більшість внутрішньо переміщених осіб залишаться без державної грошової допомоги. Проте, деякі категорії переселенців все ж мають право на виплати, але для цього потрібно звернутися до органів соціального захисту населення із відповідною заявою.

Фахівці з Facebook-сторінки "Юридичний порадник для ВПО" пояснили, хто саме може претендувати на продовження виплат.

Згідно з інформацією, процес продовження виплат поділяється на дві категорії: ті, кому допомогу продовжать за їхньою власною заявою, і ті, кому буде продовжена на підставі заяви одного з членів сім'ї.

Згідно з п. 13-4 Порядку надання допомоги на проживання ВПО, що діятиме з 1 березня, певні категорії переселенців можуть подати заяву для отримання допомоги на другий шестимісячний період. Наприклад, це може бути дитина до 14 років, яка прибула без супроводу законного представника. Заяву за дитину може подати:

  • особа, яка перебуває у сімейних/родинних відносинах. Проте, це потрібно затвердити документом, який видається службою у справах дітей за місцем звернення;
  • особа, яку батьки або інші законні представники уповноважили супроводжувати дитину;
  • людина, до сім’ї якої тимчасово влаштовано дитину.

До інших категорій осіб, які можуть подати заяву на продовження виплат, входять вагітні жінки після 30-го тижня вагітності та особи, які втратили працездатність і не мають права на пенсійну виплату. Зазначено, що фінансова підтримка для цих людей буде продовжена за умови, що їхній середньомісячний дохід за останні три місяці не перевищує встановленого ліміту – 9 444 грн/місяць.

Кому автоматично продовжать виплати


З 1 березня державна фінансова допомога для переселенців буде продовжуватися автоматично для пенсіонерів, дітей-сиріт та осіб з інвалідністю, якщо їхній дохід не перевищує 9 444 гривень (чотири прожиткових мінімуми). Однак є категорії, які повинні подати заявку на відновлення виплат, зокрема ті, хто знайшов роботу, сім'ї з працездатними членами, які активно шукають роботу, або проживають в умовно безпечних територіях, де діти не можуть відвідувати школу офлайн, що обмежує можливість працевлаштування батьків.

Раніше ми повідомляли про які шість нововведень мають знати усі переселенці. Також ми писали, як ВПО подати заявку на пільговий кредит через "Дію".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.