Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Дефіцит та ріст цін: як блокада польського кордону впливає на вартість товарів в Україні

Розповідаємо, як впливає блокування кордону з Польщею на вартість товарів, та чи зміниться ціна на продукцію українського виробництва

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Ціни на продукти в Україні

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Через протести польських перевізників та блокаду кордону Україна вже зіткнулась з низкою проблем. Однак, якщо ситуація затягнеться, до них може додатись проблема з імпорту деяких продуктів харчування з Європи.

Про те, як протести польських перевізників впливають на ціни в українських магазинах, повідомиляє агентство "Інтерфакс-Україна".

На думку заступника голови "Всеукраїнської аграрної ради" Дениса Марчука, дефіциту продуктів харчування в Україні не буде. Поки що рано говорити про те, що деякі імпортні продукти зникнуть з полиць магазинів, але все залежатиме від тривалості блокування кордону.

Однак, генеральний директор мережі "КОЛО" Марина Сергієнко повідомила, що хоча їх стратегія ведення бізнесу передбачає орієнтацію на українських виробників, без деяких імпортних продуктів не обійтися.

"Однак важливо розуміти, що деякі продукти, як-от какао, кава, апельсини, сіль – це переважно імпорт. На сьогодні оцінка наших ризиків становить 25-30 млн грн на місяць, зокрема в категоріях кондитерських виробів, алкоголю, сирів, цитрусових", — повідомила Сергієнко.

Також за її словами, протести на кордоні можуть викликати дефіцит деяких товарів українського виробництва через відсутність складових їхнього виготовлення або пакувальних матеріалів. Ситуація для бізнесу ускладнюються ще й тим, що магазини формують певні запаси продукції напередодні різдвяно-новорічних свят.

В прес-службі АТБ повідомили, що блокада спричиняє перебої імпорту не лише польських продуктів, а й товарів виготовлених в Голландії, Бельгії, Німеччині та Прибалтиці. Частка таких продуктів в асортименті компанії доволі висока, в основному це:

  • заморожені овочі та фрукти;
  • макаронні вироби;
  • напої та алкогольна продукція;
  • молочна продукція;
  • мийні та косметичні засоби.

"Команда багато років поспіль працює над зменшенням імпортозалежності: переключилися на українських виробників, надаємо перевагу національним постачальникам і розвиваємо власне виробництво. Тож усі ці заходи нівелюють проблеми з польським кордоном", – повідомили у пресслужбі компанії "Епіцентр".

Заступник генерального директора "ЕКО маркет" з логістики Наталя Краснікова розповіла, що через блокування пунктів пропуску на польському кордоні, замовлення на доставку з Європи реалізуються приблизно на 50%. Через це на складах дистриб’юторів спостерігається зменшення залишків товарів.

Як протести вплинуть на ціни в Україні

За оцінками експертів, все залежатиме від тривалості блокування кордону, в короткостроковій преспективі ціни для кінцевого покупця сильно не зміняться, але якщо протести затягнуться — вартість деяких товарів збільшиться, особливо імпортних.

Товари власного виробництва зміняться мінімально, за виключенням тих, в яких більшість компонентів імпортні. В результаті може відбутись перерозподіл ринку на користь українських компаній, які займуть ніші, що звільнились через відсутність імпорту.

Раніше ми повідомляли, в якому пункті пропуску встановили камери автофіксації. Також ми писали, чи буде можливість виїхати у Польщу під час страйку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.