Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Допомога дітям з інвалідністю: як оформити виплати

Розповідаємо, як діти з інвалідністю та люди, що мають інвалідність з дитинства можуть отримати соціальну допомогу та які документи для цього потрібно мати

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Соціальна допомога для дітей з інвалідністю

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українським законодавством передбачено фінансову, матеріальну на іншу соціальну допомогу для громадян, які належать до різних категорій вразливості. Зокрема таку підтримку отримують діти з інвалідністю та люди, що мають інвалідність з дитинства.

Про те, які документи потрібні для призначення соціальної допомоги таким громадянам, повідомили в Telegram-каналі "Ти ж ЮРИСТ".

Діти з інвалідністю та люди, що мають інвалідність з дитинства, для отримання допомоги можуть звернутись до Центру надання адміністративних послуг, органу соціального захисту або оформити виплати онлайн. У кожному з цих випадків розгляд заяви відбувається протягом 10 днів.

"Вона призначається на весь час інвалідності, встановленої органами МСЕК. Розмір державної соціальної допомоги залежить від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність", — йдеться в повідомленні.

Які документи потрібно зібрати

Для призначення допомоги, українцям потрібно подати такі документи:

  • заяву;
  • довідка з місця навчання із зазначенням перебування (неперебування) на повному державному утриманні;
  • копія свідоцтва про народження дитини з інвалідністю віком до 18 років.

Які документи потрібно мати опікуну або піклувальнику

Також із заявою про призначення соціальної допомоги дітям з інвалідністю та людям, що мають інвалідність з дитинства, може звернутись їх законний опікун або піклувальник, в такому випадку потрібно додатково подати такі документи:

  • копія рішення суду про визнання особи з інвалідністю з дитинства недієздатною;
  • копія рішення про встановлення опіки (піклування) та призначення дитині з інвалідністю віком до 18 років опікуна (піклувальника);
  • копія рішення суду про призначення опікуна особі з інвалідністю з дитинства або документа, що підтверджує повноваження представника закладу чи органу опіки, який виконує функції опікуна.

Варто зазначити, що одинокі особи з інвалідністю з дитинства II й III груп у заяві про призначення державної соціальної допомоги повинні вказати, що в них немає працездатних родичів, які за законом повинні піклуватись та утримувати їх.

Раніше ми писали, яку допомогу отримують діти з інвалідністю у 2024 році та як призначають виплати в умовах воєнного стану, а також як зміна розміру прожиткового мінімуму вплинула на розмір деяких соціальних виплат на дітей.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.