Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Дороге задоволення? Що думають українці про вартість Нацвідбору на Євробачення-2024

Сума, вказана на сайті державних закупівель Prozorro, викликала жваве обговорення в інтернеті

Фото: скриншот, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Реакція українців на Нацвідбір до Євробачення-2024 та вартість концерту

Фото: скриншот, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

4 лютого таки вдалося визначити переможця Національного відбору на Євробачення-2024. Це супроводжувалося чималими труднощами, зокрема, збоєм у Дії, через що суботнє голосування було зірване. Також бурхливу реакцію викликала новина про вартість реалізації цьогорічного конкурсу.

Сайт Pro Гроші зібрав думки українців про суму, виділену з державного бюджету на організацію відбору.

Скільки коштував Нацвідбір-2024

На сайті держзакупівель Prozorro Національна суспільна телерадіокомпанія України (НСТУ) уклала тендер із підприємством "1+1 ПРОДАКШН" на створення фінального концерту Нацвідбору. Послуги з виробництва творчого проєкту обійшлися бюджету майже в 11 млн гривень. Така сума, виділена в умовах повномасштабної війни, викликала хвилю обурення серед громадян України.

Зокрема, в соціальній мережі Facebook музичний продюсер Михайло Ясинський зауважив, що номер кожного учасника коштував приблизно 27 000 доларів. Причому додаткові витрати, швидше за все, покривали виконавці, як було останні кілька років.

"За ці гроші можна було створити 100 (!!!) грантів для молоді по 100 000 гривень на створення аудіовізуальних продуктів з певними творчими та ідеологічними вимогами та характеристиками. Ми б мали якнайменше 100 цікавих відео та пісень і менше срачів", – констатував Ясинський.

У коментарях під дописом чимало українців погодилися з думками музичного продюсера. Люди звернули увагу на недоречність таких витрат в умовах війни з Росією, і нагадали про технічні колапси під час трансляції. Хтось навів приклад Румунії, яка відмовилася від участі в Євробаченні через нестачу коштів, хоча там війни немає.

 | Фото: скриншот
 | Фото: скриншот
 | Фото: скриншот
 | Фото: скриншот
 | Фото: скриншот

Реакція українців на вартість Нацвідбору на Євробачення-2024

Фото: скриншот

Реакція українців на вартість Нацвідбору на Євробачення-2024

Фото: скриншот

Реакція українців на вартість Нацвідбору на Євробачення-2024

Фото: скриншот

Реакція українців на вартість Нацвідбору на Євробачення-2024

Фото: скриншот

Реакція українців на вартість Нацвідбору на Євробачення-2024

Фото: скриншот

Але деякі коментатори стали на захист НСТУ, вказавши, що виробництво сучасного невеликого музичного кліпу коштує 300 000 доларів і більше. Тоді як Нацвідбір супроводжувався працею великої кількості професіоналів, зведенням сцени та екрану, технічними новаціями тощо.

Реакція українців на збій в Дії

Через деякий час після початку голосування 3 лютого Дія вийшла з ладу. Офіційні джерела повідомили, що причиною збою стала рекордна кількість запитів за всю історію проєкту. Замість 800 користувачів у секунду (минулорічний показник при голосування на Національному відборі) було 15 000.

"Ми зробимо детальний розбір, аналіз та впровадимо організаційні зміни, щоб бути готовими до схожих хвиль трафіку", – зауважили в Telegram-каналі Дії.

Українці з гумором поставилися до проблеми та одразу почали створювати меми. Коментатори бажали фахівцям якнайшвидше впоратися з поломкою і повернути людям можливість віддати голос за свого фаворита. Дехто рекомендував відкрити альтернативні шляхи голосування, наприклад, через SMS.

Звісно, вистачило і негативу, враховуючи, що проблема розповсюдилася на весь функціонал і підвантаження документів. Це спричинило серйозні незручності всім користувачам, без прив’язки до відбору на Євробачення-2024.

"Ну блін, пане Михайло, це не прикольно. Слід краще готуватись до таких заходів. Сильно підриваєте довіру. Особисто я вірю у додаток і вашу ідею оцифрувати всі державні послуги, але такі відносно елементарні функції і щоб все лягло...ну треба більше відповідальності", – висловив думку користувач мережі.

Наступного дня проблему вдалося вирішити, а голосування – продовжити. За його результатами переможцями Національного відбору став дует alyona alyona & Jerry Heil з піснею "Teresa & Maria". Дівчата вирушать у Швецію: півфінали пройдуть 7 та 9 травня, фінал – 11 травня.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Дія запускає нову послугу, яка стосується мобільного зв'язку. Також ми повідомляли, що в Дії з'явилися нові військові облігації та розповідали, скільки грошей зможуть заробити українці.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.