Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Виплати на дітей в Україні: як змінився розмір допомоги у 2024 році

Розповідаємо, які виплати на дітей отримують українці та як змінився їх розмір у 2024 році

Фото: Pexels, Колаж: Pro Гроші

Дитячі виплати у 2024 році

Фото: Pexels, Колаж: Pro Гроші

У 2024 році в Україні підвищать прожитковий мінімум, а тому соціальні виплати, які залежать від його розміру, також збільшаться. Зокрема можна розраховувати на підвищення дитячих виплат.

Про те, які виплати на дітей отримають українці у 2024 році, повідомили на сайті Верховної Ради України.

Розмір виплат жінкам у зв’язку з вагітністю та пологами за умови, що вони не застраховані в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, складає:

  • 100% середньомісячного доходу — для жінок, звільнених з роботи через ліквідацію підприємства;
  • 100% мінімального розміру допомоги з безробіття — для безробітних жінок зареєстрованих в центрі зайнятості;
  • 100% грошового забезпечення — для жінок з-поміж військовослужбовців Збройних сил, Держприкордонслужби, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, інших військових формувань;
  • розмір місячної стипендії — для студенток закладів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти.

Як зміняться виплати у зв'язку з народженням дитини

У 2023 році розмір виплат у зв’язку з народженням чи усиновленням дитини становив 41 280 грн, незалежно від кількості народжених дітей. Однак допомогу виплачують не одразу:

  • спершу нараховують 10 320 грн одноразової підтримки;
  • решту суми перераховують рівними долями, по 860 грн протягом наступних 36 місяців.

Оскільки розмір виплат при народженні або всиновлені дитини не залежить від прожиткового мінімуму, розраховувати на їх збільшення у 2024 році не варто.

Також при народженні дитини українці отримують Пакунок малюка — адресну безповоротну соціальну допомогу, яка надається у натуральній формі додатково до грошових виплат. За бажанням від нього можна відмовитись та отримати за нього гроші. У 2023 році розмір грошової компенсації становив 6 816 грн, але у 2024 році сума збільшилась та складає 7 689 грн.

Отримати "Пакунок малюка" можуть не тільки біологічні батьки новонародженої дитини, це можуть зробити:

  • опікуни;
  • прийомні батьки;
  • батьки-вихователі;
  • усиновлювачі;
  • патронатні вихователі.

Видають його прямо в пологовому будинку після народження дитини. Якщо в цей момент там немає бебі-бокса, протягом 30 календарних днів із дня народження дитини можна подати заяву до органів соціального захисту населення чи Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) за місцем проживання.

Раніше ми писали, як проходить перевірка фактичного місця проживання ВПО та чому можуть позбавити виплат переселенців, а також як змінились виплати пенсіонерам, які продовжують працювати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.