Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

На пенсіонерів чекають неприємні зміни? Про що попередили в уряді

В уряді заявили, що наступного року можуть виникнути проблеми з пенсійними нарахуваннями для українців

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чому в Україні можуть скасувати індексацію пенсій у 2024 році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українців нещодавно попередили про ймовірні затримки зарплат у зв'язку з відсутністю фінансової підтримки з боку країн Заходу. Тепер в уряді кажуть, що можуть відмовитися від індексації пенсій, якщо ситуація не зміниться.

Про це сказала в етері телемарафону міністерка соціальної політики Оксана Жолнович.

Вона пояснила, що держава за будь-яких обставин продовжить виплачувати громадянам пенсію за віком, оскільки більша частина пенсійних доходів і надходжень, які розподіляються Пенсійним фондом, — це наші внутрішні надходження, які забезпечуються нашими українськими платниками.

"Оскільки вони всі платять ЄСВ (Єдиний соціальний внесок), то наш Пенсійний фонд має стабільне фінансування завдяки українським коштам", — розповіла Жолнович.

Тобто, як пояснили очільниця Міністерства соціальної політики, пенсійні виплати продовжаться, але можуть виникнути проблеми з індексацію пенсій.

"Якщо дійсно міжнародна допомога не надійде, важко буде говорити про індексацію. Але базову пенсію будемо виплачувати, на це знайдемо кошти з внутрішніх українських ресурсів", — запевнила Оксана Жолнович.

Міністерка також додала, що підвищення виплат та індексація закладені у державний бюджет на 2024 рік.

"Я думаю, що нам вдасться подолати ці виклики. Не хочеться зараз залякувати пенсіонерів передчасно і казати, що їм не виплатять пенсії і не підвищать виплати на рівень інфляції. Наразі ми готові обіцянки виконати", — підкреслила вона.

Як має змінитися пенсія у 2024 році

Враховуючи те, що наступного року прожитковий мінімум для громадян, які втратили працездатність, зросте з 2 093 до 2 361 гривні, то збільшаться й мінімальні пенсії. Як пояснив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, українці можуть очікувати на те, що показник середньої пенсії зросте до 6 тисяч гривень.

Також для наступної індексації запровадять абсолютно новий механізм: з'являться бали та коефіцієнти, а тому громадяни з рівними умовами виходу на пенсію отримуватимуть однакові виплати й індексацію.

Раніше ми писали, чому деяких пенсіонерів можуть позбавити виплат. Також ми писали, які пенсії виплачують чорнобильцям у 2023 році. Більше про соціальні виплати в Україні можна прочитати в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.