Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

НБУ випустив монету до Міжнародного дня волонтера – який вигляд вона має (фото)

Монету присвятили людям, які від початку війни невтомно допомагають військовим і постраждалим від російської агресії

Фото: НБУ. Колаж: Pro Гроші

Нацбанк випустив нову монету до Міжнародного дня волонтера

Фото: НБУ. Колаж: Pro Гроші

5 грудня, у Міжнародний день волонтера, Національний банк презентував нову пам’ятну монету під назвою "Країна супергероїв. Дякуємо волонтерам!". Очільник НБУ Андрій Пишний сам долучився до роботи і допоміг комплектувати тактично-військові аптечки для потреб військових на фронті.

Про це повідомила пресслужба регулятора на офіційному сайті.

Волонтери від початку війни в Україні невтомно працюють на благо населення, поширюючи гуманітарну допомогу, лікуючи поранених, евакуюючи людей з небезпечних регіонів, рятуючи самотніх тварин… Цей список можна продовжувати довго, але головне, що українським волонтерам під силу будь-які завдання, якими б небезпечними для життя та здоров’я вони не були.

"Можна сміливо говорити: українці є нацією волонтерів. Тож нова пам’ятна монета – це наша вдячність волонтерам, які допомагали і продовжують допомагати військовим", – наголосив Андрій Пишний.

Монета продовжила серію "Безсмертна моя Україно". Вона має номінал 5 гривень та виготовлена з нейзильберу. Дизайн містить такі елементи:

  • аверс – стилізоване зображення рук під час плетіння маскувальної сітки (робота, яка уособлює єдність громадян в умовах російської агресії);
  • реверс – стилізовану карту України у вигляді маскувальної сітки.

НБУ випустив нову пам’ятну монету, присвячену волонтерам
НБУ випустив нову пам’ятну монету, присвячену волонтерам
Фото: НБУ

Всього випустять 50 тисяч штук, половину реалізують через онлайн-магазин нумізматичної продукції НБУ. Початок продажу заплановано на 6 грудня, а згодом монети опиняться у банках-дистриб’юторах, де кожен охочий зможе придбати їх особисто.

Відомо, що Андрій Пишний під час презентації вручив монети волонтерці Таті Кеплер, яку свого часу нагородили відзнакою Президента України "Національна легенда України".

Монета, присвячена українській мові

Наприкінці листопада в магазині нумізматики Національного банку з’явилася у продажу пам’ятна монета з нейзильберу "Українська мова". Її продають за 135 грн у сувенірному пакуванні, а номінал відповідає 5 грн.

Спершу регулятор повідомив про випуск срібного виробу, приурочивши подію до Дня української мови та писемності 27 жовтня. Але реалізація досі не почалася. Натомість українці можуть придбати монету з таким же дизайном, але іншого матеріалу.

На аверсі зображено літеру "Ї", аналогу якої немає в абетках слов’янських мов. На ній сидить соловей, а текстура з контурів інших літер алфавіту стилізовано нагадує гніздо. Реверс містить композицію з букв, які складають вислів "наша мова України".

Всього випустять 75 тисяч екземплярів, які поступово продаватимуть через онлайн-магазин і фінансові установи.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що розбагатіти завдяки монеті реально та розповідав, за яку копійку готові змагатися колекціонери. Також ми повідомляли, що НБУ випустив нову монету, присвячену визволенню Херсонщини.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.