Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Нова хвиля "зернової кризи"? Які країни ЄС вимагають ввести мито на українську продукцію

Представники п'яти країн ЄС написали лист Європейській комісії з вимогою повернути імпортне мито на українське зерно

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

П'ять країн ЄС вимагають повернути мито на українське зерно

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Представники Міністерств сільського господарства Угорщини, Болгарії, Польщі, Румунії та Словаччини об'єднались та висунули вимогу до Європейської комісії про введення імпортного мита на українське зерно. Вони обурені "недобросовісною конкуренцією".

Про це пише Reuters.

Представники п'яти країн вважають, що необхідно впровадити термінові заходи з боку Єврокомісії, адже українська сільськогосподарська продукція виштовхує європейських фермерів з їхніх традиційних експортних ринків.

В листі до Єврокомісії міністри написали, що вони виробляють значно більше кукурудзи та пшениці, ніж можуть споживати в їхніх країнах. Це, за їхніми словами, становить ключовий аспект для забезпечення безпеки харчових продуктів у Європі та стратегічного суверенітету Європейського Союзу.

"Брюссель повинен забезпечити послідовне застосування сільськогосподарських стандартів ЄС до всіх продуктів, що пропонуються європейським споживачам. Ми закликаємо Єврокомісію надати звіт про відповідність стандартів виробництва в Україні стандартам сільськогосподарського виробництва ЄС", – заявив Іштван Надь.

Міністри зазначили, що їхні фермери понесли значні збитки після того, як Євросоюз призупинив імпортні квоти та мита на зерно з України. Тому вони закликали Єврокомісію перевірити, чи відповідають українські правила виробництва стандартам ЄС

Що відомо про "зерновий конфлікт"


15 вересня 2023 року Єврокомісія повідомила про скасування обмежень на імпорт сільгосппродукції з України. Аналіз виконавчого органу ЄС підтвердив, що ці обмеження сприяли стабілізації цін на ринках п'яти держав-членів ЄС, що вимагали їх введення.

Україна погодилася впровадити правові заходи, такі як система ліцензування експорту, протягом 30 днів для уникнення сплеску цін на зерно. Проте, з таким рішенням Єврокомісії не погодилися, такі країни як:

  • Польща;
  • Словаччина;
  • Угорщина.

Вони ввели односторонні обмеження на імпорт українського зерна. При цьому на кордонах України з Польщею та Румунією аграрії проводять протести, вимагаючи дотацій та збереження сільськогосподарського податку без змін.

Раніше ми повідомляли, що румунські фермери заблокували пункт пропуску з Україною. Також пропонуємо дізнатися про результати продажів українських зернових культур у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.