Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Реальність виявилась гіршою за плани? Результати продажів зернових культур у 2023 році

У 2023 році ринок зерна зіткнувся з певними проблемами, що вплинуло на рентабельність агровиробників

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Експерти розповіли про проблеми, з якими зіткнулися аграрії

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Логістичні труднощі у сільському господарстві стали причиною низької рентабельності та непередбачуваності для аграріїв у минулому сезоні. Тому, зерно, зібране компаніями у 2022 році, збувалося на ринку протягом усього 2023 року. Ця ситуація породила ряд проблем, зокрема в зниженні цін на окремі культури та значних втрат для агровиробників.

У новому дослідженні, проведеному Agrohub Benchmarking серед 119 польових компаній з загальною земельною площею близько 2 млн га, розглянуті результати продажів вражаю-2022 станом на кінець календарного 2023 року та показники їхнього прибутку.

З якими проблемами зіткнулися агрокомпанії


Однією з головних проблем виявилося значне зниження рентабельності для агровиробників. Зокрема, показник EBITDA за сезон 2022 по основних культурах у грудні 2023 року становить всього 47 дол./га, що в 4 рази менше, ніж прогнозувалося раніше (206 дол./га у лютому 2023 року). Фактичний показник рентабельності оборотного капіталу (ROWC) склав лише 4%, тоді як прогнозне значення становило 19%.

Особливо вразливими до цих труднощів виявилися культури, такі як кукурудза та озима пшениця, які показали великі втрати з EBITDA -227 дол./га та -19 дол./га відповідно. З іншого боку, олійні культури залишались прибутковими з показниками від 175 дол./га до 676 дол./га, йдеться про:

  • озимий ріпак (ROWC 61%);
  • соя (ROWC 27%);
  • соняшник (ROWC 20%).

Показники EBITDA та EBITDA за сезон 2022 року

Показники EBITDA та EBITDA за сезон 2022 року

Як проблеми позначилися на цінах продукції


Важливим аспектом впливу логістичних проблем стало істотне зниження цін на продукцію. Кукурудза втратила 19% своєї вартості (187 дол./т – на початку 2023 року, 152 дол./т – в середньому за сезон), а ціни на соняшник знизилися на 11% (448 дол./т та 397 дол./т). Ціни на ріпак та сою змінилися не суттєво, але також зафіксували певний спад на 2% (517 дол./т та 505 дол./т) й 1% (433 дол./т та 427 дол./т) відповідно.

Що варто зробити аграріям у 2024 році


Оглядаючи отримані дані, експерти поділилися рядом порад для аграріїв у наступному сезоні. Отже, рекомендується:

  • звернути увагу на ті культури, які можуть максимізувати прибуток з гектара;
  • враховуючи логістичні труднощі, важливо ретельно підійти до побудови сівозміни;
  • враховувати не лише агрономічні аспекти, але й логістичні можливості та динаміку збуту;
  • активно використовувати інструменти впливу на собівартість.

"І насправді це матиме позитивний вплив на галузь в довгостроковій перспективі, за рахунок впровадження розумних технологій та використання аналітики, що допомагають управляти собівартістю", – прокоментувала керівниця напряму Agrohub Benchmarking Оксана Боброва.


Усе це свідчить про те, що аграріям необхідно бути готовими до викликів логістики та вчасно адаптуватися до змін на ринку для забезпечення стабільності та прибутковості у вирощуванні сільськогосподарської продукції.

Раніше ми повідомляли, що в Україні з листопада 2023 року почали діяти нові правила торгівлі зерновими. Також ми писали, що буде з цінами на збіжжя найближчим часом.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.