Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Новорічна стагнація на ринку зерна в Україні: що буде з цінами на збіжжя найближчим часом

Розповідаємо, якою буде вартість пшениці найближчим часом та які чинники впливають на її ціну

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Спад ділової активності на світовому ринку зерна

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Традиційно, в період новорічних свят, які триватимуть з 25 грудня до 5 січня, ділова активність на світовому ринку знижується. Саме з цим пов'язують цінове затишшя на Українському ринку пшениці.

Про це повідомили 26 грудня на щотижневому брифінгу, який був організований аналітичним центром сільгоспкооперативу ПУСК, створеного у рамках ВАР.

За даними аналітиків, вартість однієї тони пшениці до кінця тижня коливатиметься у діапазоні $178-185 СРТ Одеса, $185-190 СРТ Дунай та $225-230 DAP Румунія.

"У грудні-січні ціни на фуражу пшеницю на умовах DAP Італія — можуть становити $215-218. На січень трейдери законтрактували вже близько 1 млн тонн української пшениці", — допускають експерти.

Варто зазначити, що велику кількість пшениці Україна експортує до країн Азії. Оскільки на світовому ринку починають торгувати новим урожаєм, можна вважати, що він перебуває на підйомі.

"Китай активно скуповує продовольчу пшеницю в Австралії та Франції. У лютому-березні Франція може вже завершити експорт пшениці. Країни Азії, своєю чергою, розуміють, що наступного сезону можуть бути проблеми з погодою і краще мати запаси пшениці. Тому українська пшениця і надалі матиме попит в азійських країнах", — переконані в аналітичному департаменті ПУСК.

Як змінилась вартість зернових

Вартість зернових багато в чому залежить від кількості зібраного врожаю, логістичної складової та курсу валют. В перший місяць зими вартість основних зернових наступна:

  • пшениця фуражна – 4 908 гривень за тонну;
  • овес – 6 169 гривень за тонну;
  • пшениця другий клас – 5 839 гривню за тонну;
  • кукурудза – коштує, у середньому, 4 904 гривні за тонну;
  • пшениця третій клас – 5 504 гривні за тонну;
  • ячмінь – 4150 гривень за тонну.

Що стосується жита, яке використовують найбільше для випікання хліба після пшениці, станом на 1 грудня тонна цієї сільськогосподарської культури коштує 3 795 гривень.

"Цьогорічний прогноз урожаю в Україні — понад 79 млн тонн. Для внутрішніх потреб достатньо 25%, решту спрямовуємо туди, де є загроза голоду", — повідомив очільник українського уряду Денис Шмигаль.

За словами прем'єра, експорт української аграрної продукції сприяє стабілізації ситуації на світовому ринку продовольства.

Раніше ми писали, як змінюється вартість зернових в Україні наприкінці листопада, а також що буде з цінами на продукти найближчим часом.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.