Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Здорожчання та дефіцит: що буде з цінами на продукти в найближчій перспективі

Розповідаємо, які прогнози, щодо вартості харчових продуктів в Україні, роблять профільні експерти

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Продукти подорожчають вже в січні

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні прогнозують зростання вартості багатьох харчових продуктів уже в наступному місяці, а також не виключається можливий дефіцит деяких позицій, таких як сіль та низка імпортних продуктів.

Про це розповів в ефірі телемарафону член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

За прогнозом експерта, вартість продуктів за місяць збільшиться на 1,5–2%.

"Хліб, найімовірніше, триматиметься в нинішніх цінах, адже був хороший урожай. Молочка до весни теж трохи зростатиме в ціні. Потім буде період збільшення обсягів молока і ціни стабілізуються", — переконаний Пендзин.

Однак він наголосив, що не всі продукти дорожчатимуть, деякі позиції навпаки можуть подешевшати. Наприклад яйця, якщо українські виробники не зможуть їх експортувати за кордон, то ціни в Україні на них, скоріш за все, впадуть.

Який прогноз роблять в НБУ

В національному банку також переконані, що основні харчові продукти будуть неминуче дорожчати. В середньому вони зростуть в ціні на 5% вже у січні, переконаний голова регулятора Андрій Пишний.

"В Україні з перших чисел січня піднімуться ціни на продукти. І прискориться інфляція", — зазначає експерт.

Основними причинами збільшення вартості продуктів називають:

  • подорожчання логістики внаслідок блокування кордону України;
  • скорочення запасів овочів, зібраних в Україні, через те, що більшість нового врожаю було розпродано ще восени, а на зимове зберігання закладено дуже обмежений запас продукції.

Однак здорожчання продуктів — це не єдина проблема, з якою може зіткнутись Україна. На думку першого заступника міністра агрополітики Тараса Висоцького, в країні може виникнути дефіцит певних позицій у продуктовому кошику українців.

"Тому можуть виникати дефіцити... продуктів, які у нас не вирощуються. Наприклад, цитрусових, бананів. Також морепродуктів, бо в нас зараз немає доступу до моря, щоб повноцінно їх виловлювати. Це не обов’язково щось "лакшері" – це навіть звичайний хек і інша заморожена риба", — повідомив чиновник.

Причин можливого дефіциту певних продуктів є декілька, найочевидніша — окупація частини територій України, а також блокування українсько-польського кордону.

Раніше ми писали, якими будуть ціни на харчові продукти в наступному році, а також скільки коштуватиме українцям приготувати салат олів'є до новорічного столу у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.