Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Пенсії на окупованих територіях: як українцям отримати виплати

Розповідаємо, як пенсіонери на окупованих територіях можуть отримати свої виплати та що для цього потрібно

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Пенсії в Україні

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Війна кардинально поміняла звичне життя всіх українців, але особливо важко стало громадянам, які опинилися в окупації. Багато пенсіонерів, які проживають на захоплених Росією територіях, зіткнулись з проблемою отримання своїх виплат.

Про те, як отримати пенсію на окупованих територіях, розповіли на сайті "На пенсії".

Песійні виплати українцям перераховують на банківську картку або їх приносить поштар. Зрозуміло, що з об’єктивних причин, Укрпошта не може доставити кошти пенсіонеру на окуповані території. Не дивлячись на те, що уряд прийняв низку рішень, які могли б спростити цю процедуру, пенсію таким громадянам отримати майже не можливо.

Частині людей, які все ще перебувають на непідконтрольних Україні територіях, виплати пенсій:

  • повністю призупинили;
  • автоматично, без згоди пенсіонерів, перевели в Ощадбанк.

Однак, це кардинально ситуацію не змінило, адже отримати такі виплати можна за умови фізичного перебування на підконтрольній Україні території. В теорії поновити виплату пенсії або перевести її з почти на банк можна дистанційно, але і тут є певні нюанси.

Для того, щоб перевести виплату пенсії на банк потрібно пройти ідентифікацію. Для цього, за допомогою кваліфікованого електронного підпису "ДіяПідпис", необхідно авторизуватись особистому електронному кабінеті на сайті Пенсійного фонду.

Щоб отримати "ДіяПідпис" можна скористатись мобільним додатком Єдиного державного вебпорталу електронних послуг. Але, як виявилось, така послуга доступна не всім, згенерувати підпис можуть лише:

  • українці — які мають біометричний закордонний паспорт;
  • громадяни, у яких є паспорт нового зразка – ID-карта.

В уряді запевнили, що роблять все можливе для полегшення цієї процедури, а незабаром, фізичну ідентифікацію, можна буде пройти зв’язавшись з відповідальними особами через відеодзвінок і показавши свої документи.

Чи вирішить це проблему отримання пенсій на окупованих територіях

Навіть пройшовши ідентифікацію проблема навряд чи вирішиться, адже отримати українську пенсію на непідконтрольній території буде дуже складно. Скоріш за все такі виплати будуть накопичуватись на банківських рахунках, а зняти їх можна буде на підконтрольній території України.

Хтось може задуматись над тим, щоб його пенсію отримала певна довірена особа, наприклад родич, адже така практика в Україні можлива. Але для того, щоб доручити комусь отримувати пенсію за довіреністю, пенсіонер повинен особисто подати відповідну заяву до ПФУ, та щороку оновлювати її.

Раніше ми писали, як самостійно розрахувати розмір своєї майбутньої пенсії, а також про те, які виплати отримують військові, виведені поза штат.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.